Kostanj so mnogi poimenovali kot dar narave, saj je popolnoma zastonj. Le najti ga morate v gozdu. Je vsestransko uporaben v prehrani in pri jesenskem ustvarjanju. Najraje ga sicer jemo pečenega, a mnogi kuharji ga subtilno znajo vkomponirati tudi v slaščice. Če ste kdaj katero že poskusili, potem veste, drugače nam boste morali verjeti na besedo.

Kostanj v prehrani

Pečen kostanj

Najpogosteje jemo pečen kostanj. Pripravite ga tako, da ga najprej naberete, očistite, prerežete (da ne eksplodira med pečenjem) in spečete na odprtem ognju v primernem pekaču. Če te možnosti nimate, lahko kostanj spečete tudi v pečici.

Več kot 5 načinov uporabe kostanja (v prehrani, ustvarjanju …)

Kuhan kostanj

Nekaterim je ljubši kuhan kostanj. Lahko ga olupite in skuhate v osoljeni vodi, lahko pa ga skuhate tudi z lupino, ki jo odstranite preden se z njim posladkate. Lažja in hitrejša priprava: v mikrovalnovni pečici.

Kostanj v slaščicah

Kostanj se tudi v slaščice izjemno poda. Lahko pripravite navaden biskvit (uporabite recept za biskvit pri kokosovih kockah) in nanj prelijete kostanjevo kremo.

Sestavine

  • 240 g kostanja
  • 15 g masla
  • 200 ml sladka smetana
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Postopek

Kostanj skuhajte v vodi, ga olupite in zmešajte v električnem mešalniku. Dodajte maslo in sladkor v prahu ter znova premešajte. Stepite sladko smetano in jo narahlo vmešajte v mešanico kostanja masla in sladkorja. Premažite čez biskvit in potresite z naribano temno čokolado.

Kostanja, Več kot 5 načinov uporabe kostanja (v prehrani, ustvarjanju …)

Kostanj pri ustvarjanju

Nedvomno je kostanj znanilec jeseni, zato je posebej priljubljen pri različnih jesenskih dekoracijah. Odlično se obnese tudi kot pripomoček za ustvarjanje z otroki. Vse, kar potrebujete, so kostanj, zobotrebci in nekaj domišljije.

Ideje za jesenske dekoracije

Naj v vašem domu kraljujejo jesenske barve, jesenski vonj in narava.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za piščanca v omaki – sočno in enostavno
Naslednji članekKako narediti popoln ocvrt krompirček (pomfrit)