Narava nas letos ni razveselila le z obilico gob, ampak tudi z obilico kostanja, ki ga lahko naberemo v gozdovih in pohrustamo na različne načine. Odličen je pečen (spečemo ga lahko v pečici in tudi v mikrovalovni pečici), pripravimo ga lahko kuhanega in tudi v različnih sladicah. A kaj, ko je v naravi kostanj mogoče nabirat le za določen čas. Bi bilo fino, če bi ga lahko shranili še za mrzle zimske dni in ga jedli čez cel praznični december, kajne? Kaj pa če vam povemo, da ga lahko, le shraniti ga morate pravilno.
Kostanj shranite v klet
Kostanj, ki ga svežega naberete v gozdu, lahko shranite v kleti na hladnem, kjer bo ostal približno teden ali dva. Če imate v kleti dovolj vlažnosti ( vsaj 80 %) in temperaturo pri 0 stopinjah Celzija, bo lahko zdržal tudi do tri mesece.
Tudi v hladilniku lahko počaka
Sveže nabran kostanj lahko shranite v hladilniku, kjer bo zdržal do 20 dni. Če ga imate že kuhanega, se bo pokvaril hitro – v roku 4 dni.
Lahko ga zamrznemo
Najboljše shranjevanje kostanja za zimo je v zamrzovalniku ali zamrzovalni skrinji. Najprej ga dobro operite, očistite, če ga boste pekli naredite križ na trebuhu kostanja, in ga zapakirajte v vrečke ali posodice za shranjevanje ter postavite v zamrzovalnik. Ko ga želite uporabiti, ga večer prej vzemite iz zamrzovalnika in počakajte, da se odtali.
NE SPREGLEJTE: Več kot 5 načinov uporabe kostanja (v prehrani, ustvarjanju…)