Če že razmišljate, kaj boste pripravljali za velikonočno pojedino, potem poleg šunke in hrena in potice, ne pozabite postaviti še “križevih” bombetk. Slastne so.
Sestavine
- 1 paket kvasa
- 1 skodelica mleka
- 3 in 3/4 skodelice večnamenske moke
- pol skodelice sladkorja
- 2/3 skodelice rozin
- 3 žlice kandiranih citrusov
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička limonine lupinice
- 1 čajna žlička pomarančne lupinice
- četrt skodelice masla, stopljenega
- 2 jajci
Za glazuro:
- 1,5 skodelice sladkorja v prahu
- 1 jajčni beljak
- Nekaj polnomastnega mleka, če je potrebno
Postopek
- V majhno skledo smo dodali mleko in potresli malo sladkorja ter kvas.
- Premešali smo za sekundo in pustili stati, dokler se ni začelo peniti.
- V skledo stoječega mešalnika, smo dodali moko, sol, lupinico limone in pomaranče ter preostali sladkor. Vse suhe sestavine smo na kratko premešali in odstavili.
- V veliki merilni skodelici smo zmešali maslo in jajca ter to mešanico dodali k mešanici moke skupaj z mešanico kvasa in mleka.
- Mešali smo na srednje nizki ravni, dokler se vse ni povezalo in smo dobili lepljivo zmes, nato pa smo z nizko hitrostjo pustili, da se testo gnete, dokler ni postalo nekoliko bolj gladko.
- Dodali smo rozine in lupinico citrusov ter vse skupaj mešali. Testo smo stresli na delovno površino in ga oblikovali v kroglo.
- Položili smo ga v rahlo naoljeno skledo, pazili, da smo tudi vrh premazali z malo olja.
- Skledo smo pokrili s plastično folijo in postavili na toplo, da je vzhajalo, dokler se volumen ni podvojil.
- Ko je testo vzhajalo, smo ga stresli na rahlo pomokano površino in ga gnetli samo minuto.
- Testo smo razrezali na enake kose in vsakega oblikovali v kroglo.
- Nekaj pekačev smo obložili s pergamentnim papirjem in položili kroglice testa z robom navzdol na pripravljene pekače.
- Medtem ko smo čakali, da vzhajajo, smo segreli pečico.
- Ko so kroglice vzhajale, smo jih dobro premazali z jajcem in pekli, dokler niso postale zlato rjave. Postavili smo jih na hladilno rešetko, da so se ohladile.
- Medtem ko so se ohlajale, smo naredili kraljevsko glazuro. Mešali smo jajčni beljak in sladkor v prahu z ročno električno metlico, dokler nismo dobili goste konsistence glazure.
- Pazljivo smo z njo naredili vzorec na vrhu.