Za svoje zdravje in počutje lahko še bolj poskrbimo tudi tako, da namesto rož in ostalih lončnic, na naše okenske police postavimo zelišča. V prvi vrsti je razlog seveda zdravje, v drugi pa cene zelišč. Te res niso pretirane in človek že zato dobi kar malo več veselja in volje za tak podvig.

In ko se odločimo, da bomo svoje okenske police okrasili z zelišči, se pojavi vprašanje, katera zelišča pa bi bilo dobro posaditi in postaviti na ogled. Predlagamo nekaj najosnovnejših.

Peteršilj

To je vsekakor pogosta začimba, ki se dodaja juham, omakam, pečeni hrani, lahko jo uporabimo kot okras ali pa za nego in zdravje našega telesa. V kulinariki uporabljamo korenino, steblo ali list, pri negi pa le list. Peteršilj je zelo znan tudi po tem, da preprečuje slab ustni zadah. Če ga imate, je dobro vsake toliko časa prežvečiti vejico peteršilja. Če imate previsok krvni tlak, si lahko skuhate čaj iz peteršiljevih listov, ki pa bo blagodejno deloval še na čiščenje ledvic.

Vzreja peteršilja v lončku ni zahtevna. Paziti moramo le, da ga imamo na sončni strani in da ga zalivamo le zjutraj. Če bomo posadili seme peteršilja, je priporočljivo, da to storimo zgodaj spomladi, vendar bo trajalo kar nekaj tednov, da bo seme vzklilo, zato za okenske police predlagamo, da kupite že vzgojen peteršilj, ki je že pripravljen za uporabo.

Bazilika

Je izredno aromatična rastlina, ki vam je takoj všeč ali pa sploh ne. In če vas ne prepriča takoj, se je dobro malo potruditi in prejeti njen okus, saj je dragocen vir zdravilnih snovi. Baziliko poznamo v kuhinji, pri raznih napitkih in v kozmetiki. Poleg tega, da jo lahko dodamo k mesu, ki ga mariniramo in kasneje k pečenju le tega, si lahko z baziliko pripravimo izredno osvežujoč napitek, ki prija v vročih dneh, ali pa čaj, ki nas bo ogrel pozimi. K ohlajenemu ali vročemu čaju, limonadi ali drugi pijači dodamo le nekaj listov bazilike, premešamo, pustimo stati nekaj minut in uživamo v zdravem napitku, ki nas bo pomiril in pospešil našo prebavo.

Tudi baziliko gojimo tako, da že vzgojeno postavimo v lonček, jo zalivamo zjutraj, jo imamo na sončni strani in jo redno obrezujemo ali trgamo liste, ki jih seveda uporabimo za krepitev našega zdravja.

Rožmarin

Ko bomo vejico rožmarina potrli med prsti, nas bo njegov volj popeljal po sprehajalnih poteh v obmorskih mestih, ob katerih se razrašča sredozemsko zelenje. Rožmarin lahko uporabljamo skozi vse leto, tako pri peki mesa kot tudi krompirjevih ali zelenjavnih prilog, nepogrešljiv pa je pri peki rib, ko lahko iz njega nastane pravi kuhinjski pripomoček za mariniranje. Šopek rožmarina pomakamo v olivno olje in z njim premažemo morske dobrote, ki jih pečemo na žaru. Tudi rožmarin lahko dodamo k raznim napitkom, vendar je dobro biti pri njegovi uporabi skromen, saj lahko njegov okus hitro prevlada.

Tudi rožmarin se na naši okenski polici počuti najboljše, če ga bomo presadili v keramični lonček, ga postavili na sončno stran in ga zalivali le zjutraj.

Timijan

Majhni listi sivozelene barve, zbrani v košat grmiček, bodo na našo okensko polico vnesli razkošje prostora in umirjen pogled na to začimbo. Naše babice timijan poznajo pod imenom materina dušica in ga ni bilo prehlada, ki ga nebi zelišče s tem hvaležnim imenom odgnalo ali vsaj omililo. Timijan je poleg tega, da je zanesljiv sovražnik pri prehladu in kašlju, dober tudi za lajšanje prebavnih motenj, vnetij in ostalih dihalnih obolenj. Je tudi odlično protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Največkrat timijan ali materino dušico uporabljamo za čaj, poznamo pa tudi timijanovo eterično olje, ki ne draži naše kože in je odličen za osvežitev prostora, kadar je naše dihanje oteženo ali pa imamo težave z izkašljevanjem. Moramo pa biti tudi pri uporabi timijana biti zmerni. Saj nobeno zelišče ni namenjeno pretirani uporabi.

Gojenje timijana nam ne bo v preveliko breme, saj na okenski polici potrebuje le zadosten vir svetlobe in zmerno količino vode.

Meta

Mačja, poprova, vodna in še nekaj bi jih lahko našteli. Meta je zelo razvejano zelišče, ki pa v glavnem najbolje deluje za pomiritev. Tako telesa kot duha. Kot začimbo jo lahko uporabljamo pri peki mesnih jedi, pripravljanju omak, druge zelenjave, pri pripravi kompotov, pri napitkih kot čaj ali osvežilne pijače in še bi lahko naštevali. Kot zelišče pa lahko meto uporabljamo pri pripravi raznih mask ali tonikov, ki bodo ohladili naš obraz ali telo.

Za boljše počutje si lahko kadarkoli utrgamo listič mete, ga poparimo z vročo vodo, dodamo med ali limono in že dobimo odličen napitek, ki bo osvežil naše telo. Pa naj bo napitek topel ali hladen.

Ker se meta kot zelišče, ki ga imamo posajenega v lončku zelo hitro razrašča, smo lahko z njo tudi izjemno radodarni in jo poklonimo našim prijateljem, saj ob zmernem zalivanju in na sončnem prostoru kaj hitro raste in se množi.

Začimbe in zelišča

Ostala zelišča

Zelišč je seveda še mnogo več, a, če smo začetniki v zeliščarstvu, je dobro, da najprej vzgojimo zelišča, ki od nas ne zahtevajo posebnih vrtnarskih spretnosti – vseeno pa se ob urejanju teh naučimo, kako in kdaj jih zalivati, rezati, uporabljati. Pri vseh zeliščih pa velja, da najbolje uspevajo, ko so v stiku z naravo. Vedno moramo poskrbeti, da zelišča posadimo v glinene lončke, jih zalivamo le zjutraj, in jih, ko je zunaj prijetno toplo, postavimo na sonce. Pazimo le, da jih ne dajemo na sonce, ko ima le to največjo moč – najbolje je, da jih na zrak postavimo dopoldne ali popoldan, pozimi, ko stanovanje ogrevamo le z umetnim virom toplote pa poskrbimo, da zeliščem priskrbimo malo več vlage.

In če bomo pridelali preveč zelišč in jih ne bomo uspeli porabiti sveže, jih lahko posušimo in takšne spravimo v papirnate vrečke.


PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.