Rižota je jed, ki jo pripravimo z rižem in dodatki – navadno so to meso, zelenjava, morski sadeži in podobno.

Imate težave pri pripravi? Delajte po teh 10 korakih in naredili boste popolno rižoto.

  1. Za odmerjanje uporabite skodelico. Odmerite riž in še dvakrat toliko vode (jušne osnove).
  2. Zelenjavo narežite na koščke, ki si jih želite – ni nujno, da so čisto majhni, kot navadno piše v receptih.
  3. Uporabite Arborio riž – se ne razkuha in ni lepljiv.
  4. Uporabite ponev na katero se hrana ne prijemlje.
  5. Na malo olivnega olja prepražite čebulo in česen.
  6. Dodajte dodatke (meso, gobice, zelenjavo …), ko česen zadiši in pražite dalje.
  7. Na koncu dodajte riž in vse skupaj dobro premešajte.
  8. Dodajte vodo (ali jušno osnovo).
  9. Zmanjšajte ogenj in pustite, da se kuha – ne mešajte!
  10. Po 20 minutah preverite, ali je rižota pripravljena ter dodajte malo naribanega parmezana po vrhu (če želite kremasto, dodajte malo smetane za kuhanje in še pokuhajte)