Le še 5 dni in najbolj pomemben praznik v letu bo tukaj. Čas, ko iz kuhinje diši po mnogih dobrotah, potici, piškotih, cimetu in vsem, kar sodi zraven. Če še niste pričeli s peko božičnih piškotov, smo vam pripravili odlične recepte za 4 najbolj priljubljene in najbolj enostavne piškote vseh časov.
Piškoti s koščki čokolade
- 115 g masla
- 50 g sladkorja
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 190 g moke
- 3/4 čajne žličke pecilnega praška
- pol čajne žličke soli
- 160 g čokoladnih solzic
Postopek
Maslo, sladkor, rjavi sladkor in jajce zmešajte in dodajte še vanilijev ekstrakt. V drugi skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol. Počasi dodajte mešanici masla in na koncu dodajte še čokoladne solzice. Oblikujte kroglice, ki jih postavite na pekač obložen s peki papirjem.
Peka: 175 stopinj, 10 – 12 minut
Masleni piškoti
- 230 g zmehčanega (ne stopljenega) masla
- 85 g sladkorja v prahu
- 250 g moke
Postopek
Maslo in sladkor v prahu mešajte z električnim mešalnikom dokler ne dobite puhaste zmesi, počasi dodajte moko. Testo ovijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za dobro uro. Pomokajte površino in testo razvaljajte ter ga oblikujte v poljubne oblike (uporabite različne modelčke).
Peka: 180 stopinj, 12 – 15 minut
Piškoti s kremnim sirom
- 115 g masla sobne temperature
- 115 g kremnega sira (philadelphia ipd.)
- 200 g sladkorja
- 1 jajce
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 220 g moke
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke soli
Postopek
Maslo, kremni sir in sladkor stepajte z električnim mešalnikom, dokler ne dobite kremne zmesi. Dodajte še jajce in vanilijev ekstrakt ter znova dobro premešajte. V drugi skledi združite moko, pecilni prašek in sol. Počasi dodajajte mešanici masla ter dobro premešajte, da se sestavine povežejo. Postavite v hladilnik za dobro uro. Ko se masa strdi, oblikujte kroglice in pecite v pekaču obloženem s peki papirjem. Ko so piškoti pečeni, jih posujte s sladkorjem v prahu.
Peka: 190 stopinj, 9 – 11 minut
Mandljevi piškoti
- 220 g zmletih mandljev
- 140 g sladkorja v prahu
- 1/4 čajne žličke soli
- lupinica pol limone
- 2 beljaka
- vanilijev ekstrakt
- sok pol llimone
- mandlji celi
Postopek
Zmlete mandlje, sladkor v prahu, sol in limonino lupinico združite v posodi. V drugi skledi naredite sneg iz beljakov, ki ga počasi vmešajte v mešanico suhih sestavin. Dodajte vanilijev ekstrakt in sok pol limone. Dobro premešajte, da dobite kompaktno testo. Oblikujte ga v kroglice in na vrhu vsake kroglice dodajte cel mandelj.
Peka: 175 stopinj, 18 minut