Ko gre za shranjevanje izdelkov, moramo upoštevati veliko kriterijev, da ostane hrana čim dlje sveža, varna in okusna. Napačni pogoji lahko povzročijo neprijetne posledice, kot so kvarjenje, rast plesni in celo okužba s hrošči. Vsi vemo, kako pomembno je stvari, kot je mleko, hraniti v hladilniku, a veliko večim izdelkom lahko, če jih ohladimo, podaljšamo rok trajanja, izboljšamo okus in drugo.
Bela moka
Moka mora biti shranjena v hladnem in temnem prostoru – idealno v nepredušni posodi. Tako je izdelek zaščiten pred hrošči in dlje časa ostane svež. Dejansko bo odprta bela moka v hladilniku 12 mesecev zdržala, pri sobni temperaturi pa lahko traja le 6 do 8 mesecev.
Suho sadje in zelenjava
Posušeno sadje in zelenjavo lahko resnično shranite v omari dolgo, do 6 mesecev. Vendar je vareno le, dokler ostane neodprto. Ko se odpre, je najbolje, da takšno hrano hranite v hladilniku, saj lahko zdrži od 1 meseca do 6 mesecev.
Pekovski izdelki
Čeprav kruha ni priporočljivo hraniti v hladilniku (še manj, če je domač), lahko izdelki, kot so žemljice, zvitki in drugo, v hladilniku “živijo” nekoliko dlje kot v shrambi (do 3 tedne). Tudi shranjevanje odprtih vrečk tortilj v hladilniku omogoča, da ostanejo sveže do 3 mesece.
Jabolka
To sadje bo ostalo sveže in hrustljavo cel mesec, če bo shranjeno v vlago odporni vrečki v hladilniku. Priporočljivo je, da se pred shranjevanjem izogibate pranju jabolk, ker lahko povzroči kvarjenje.
Citrusi
Pomaranče, klementine, grenivke in druge citruse lahko hranimo približno 2-3 tedne v hladilniku in le približno 10 dni pri sobni temperaturi. Sadja ni treba dati v posodo ali plastično vrečko – bolje je, če zrak kroži.