Ko gre za shranjevanje izdelkov, moramo upoštevati veliko kriterijev, da ostane hrana čim dlje sveža, varna in okusna. Napačni pogoji lahko povzročijo neprijetne posledice, kot so kvarjenje, rast plesni in celo okužba s hrošči. Vsi vemo, kako pomembno je stvari, kot je mleko, hraniti v hladilniku, a veliko večim izdelkom lahko, če jih ohladimo, podaljšamo rok trajanja, izboljšamo okus in drugo.

Bela moka

Moka mora biti shranjena v hladnem in temnem prostoru – idealno v nepredušni posodi. Tako je izdelek zaščiten pred hrošči in dlje časa ostane svež. Dejansko bo odprta bela moka v hladilniku 12 mesecev zdržala, pri sobni temperaturi pa lahko traja le 6 do 8 mesecev.

Suho sadje in zelenjava

Posušeno sadje in zelenjavo lahko resnično shranite v omari dolgo, do 6 mesecev. Vendar je vareno le, dokler ostane neodprto. Ko se odpre, je najbolje, da takšno hrano hranite v hladilniku, saj lahko zdrži od 1 meseca do 6 mesecev.

Pekovski izdelki

Čeprav kruha ni priporočljivo hraniti v hladilniku (še manj, če je domač), lahko izdelki, kot so žemljice, zvitki in drugo, v hladilniku “živijo” nekoliko dlje kot v shrambi (do 3 tedne). Tudi shranjevanje odprtih vrečk tortilj v hladilniku omogoča, da ostanejo sveže do 3 mesece.

Jabolka

To sadje bo ostalo sveže in hrustljavo cel mesec, če bo shranjeno v vlago odporni vrečki v hladilniku. Priporočljivo je, da se pred shranjevanjem izogibate pranju jabolk, ker lahko povzroči kvarjenje.

Citrusi

Pomaranče, klementine, grenivke in druge citruse lahko hranimo približno 2-3 tedne v hladilniku in le približno 10 dni pri sobni temperaturi. Sadja ni treba dati v posodo ali plastično vrečko – bolje je, če zrak kroži.

Prejšnji članekVam smrčanje najeda živce? Tukaj je nekaj preprostih rešitev, kako ga ustaviti
Naslednji članekIdeje za sladice, ki jih je enostavno pripraviti doma