Nekateri smo kar malo preveč navezani na svojo posodo, zato s težkim srcem zavržemo ponev, ki nam je dobro služila več let in že kaže očitne znake uporabe. Preverite, kdaj je čas, da se od nje poslovimo in jo zamenjamo z novejšo in boljšo.

1. Kupili ste jo pred letom 2015

Na splošno želite po petih letih zamenjati ponve proti prijemanju. Še posebej pa morate biti previdni pri posodi proti prijemanju, izdelani pred letom 2015, saj lahko vsebuje PFOA. Če vaša posoda izvira iz leta 2015 ali prej, je verjetno čas, da jo zamenjate, tudi če ne vsebuje PFOA.

5 znakov, da bi morali zamenjati svojo posodo proti prijemanju

2. Spraskana ali odkrušena prevleka

Pri starih ponvah proti sprijemanju, ki so vsebovale PFOA, so bile praske in ostružki jasen znak, da ponev ni več varna za uporabo, saj se je premaz lahko odlepil in prišel v hrano. Pri novejših posodah pa vam ni treba skrbeti za praske in ostružke, saj današnja teflonska prevleka ne predstavlja enakega tveganja za zdravje kot teflon, ki je vseboval PFOA. Kljub temu pa lahko poškodbe na površini ponve pomenijo, da izgublja svoje sposobnosti proti sprijemanju in jo bo morda treba kmalu zamenjati.

3. Rja

Ko ponev proti sprijemanju izgubi premaz, je kovina pod njo izpostavljena in lahko zarjavi. Uživanje majhnih količin rje ni nevarno, vendar bo vplivalo na okus hrane. Na tej točki zamenjajte posodo.

4. Temno razbarvanje

Na ponvah z nelepljivim premazom se zaradi nabiranja hrane pojavijo svetle ali temne lise. Medtem ko je še vedno varno uporabljati ponev proti prijemanju z razbarvanjem, temnejša barva pomeni, da se je premaz odlepil. Še enkrat, najbolje je, da vržete ponev.

5. Hrana se lepi nanjo

Končno boste vedeli, da je čas, da svojo ponev, umaknete, ko ne bo več služila svojemu namenu. Sprijemanje hrane vam pove, da je premaz izgubil svojo sposobnost proti sprijemanju.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako narediti star in poškodovan parket kot nov: 3 triki, ki jih morate poznati
Naslednji članekRecept za mafine z dvojno čokolado – za prave ljubitelje čokolade