Če imate občutek, da vaši noži ne režejo tako kot nekoč, imate verjetno prav. Noži se zelo hitro skrhajo in če jih ne uporabljate pravilno, oziroma pri uporabi delate nekaj napak, se bo to zgodilo še veliko hitreje.

Pravzaprav se morda niti ne zavedate, da napačno ravnate s svojimi noži. Preberite, zakaj postanejo noži hitro skrhani in kaj na to vpliva, da boste lahko to ključno kuhinjsko orodje ohranili ostro in popolnoma funkcionalno še dolgo časa.

1. Režete na napačnih površinah

Z uporabo noža na trdi površini, kot je steklo ali kamen ( marmorna sirna plošča ali granitna plošča), se bo rezilo obrabilo hitro. Držite se desk za rezanje iz lesa, lesnih vlaken ali plastike.

skrhajo, 6 razlogov, zakaj se vaši noži tako hitro skrhajo

2. Z noži strgate po deski za rezanje

Če vlečete rezilo po deski za rezanje, da zberete kup čebule ali zelišč, ki ste jih pravkar nasekljali, bo to nož skrhalo.

3. Uporabljate kuharski nož na kosteh

Vaš kuharski nož je morda dovolj oster in močan, da prereže kosti, vendar to ne bo dobro zanj. Kosti bodo skrhale rezilo. Investirajte v sekač za meso in ne samo, da boste prizanesli kuharskim nožem, ampak boste tudi veliko lažje prerezali kosti.

4. Nože dajete v pomivalni stroj

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, koliko kuhinjskih stvari ne bi smeli dati v pomivalni stroj in na tem seznamu so tudi noži. Poleg tega lahko abrazivni detergent za posodo povzroči rjo ali korozijo. Namesto tega ročno operite (in posušite) nože.

skrhajo, 6 razlogov, zakaj se vaši noži tako hitro skrhajo

5. Nože shranite v predal

Bolj ko se noži drgnejo ob druga orodja, bolj se bodo njihova rezila skrhala. To pomeni, da lahko samo odpiranje in zapiranje predala sčasoma povzroči škodo. Svoje nože hranite v posameznih snopih, da jih zaščitite v predalu, ali pa vložite v varno rešitev za shranjevanje, kot je blok za nože ali magnetni trak za nože

6. Nože uporabljate za druge namene

Od rezanja škatel do odvijanja strojne opreme, uporaba nožev za opravila, za katera niso ustvarjena, jih bo ovirala pri tem, kar zmorejo najbolje: rezanju, rezanju na kocke in sekljanju.

NE SPREGLEJTE: Čiščenje kuhinjskih nožev: vsi napotki in triki, ki jih morate vedeti


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj se vam lahko zgodi, če vsak dan jeste čebulo
Naslednji članekKako doma posušiti sveža zelišča