Pomlad in toplo vreme prineseta znova veselje do dela na vrtu in sajenje različnih vrst vrtnin ter zelišč. Letos ne pozabite, da lahko na svoj vrt (ali okno) posejete pestro paleto zelišč ter začimb, ki bodo obogatile vaše jedi, ko pa bo prišel čas, jih shranite in posušite po spodnjem postopku.

1. korak: Nabiranje zelišč

Prva stvar, ki si jo morate zapomniti, je, da želite svoja zelišča nabrati zgodaj zjutraj, veliko preden jih lahko dosežeta sončna in dnevna vročina. Hlapljiva olja zelišč so najmočnejša v listih zgodaj v dnevu, zato boste z zgodnjim nabiranjem dobili najboljši okus. Z vrtnimi škarjami odrežite zelišča tako, da ostane dolgo steblo. Svoja zelišča na hitro sperete, nato jih položite na čisto kuhinjsko brisačo; občasno jih obrnite, da se posuši čim več vode.

2. korak: Združite zelišča

Ko se zelišča posušijo, naberemo 3 do 4 stebla in jih povežemo – uporabite bombažno kuhinjsko vrvico in pustite dovolj vrvice za obešanje snopov.

, Kako doma posušiti sveža zelišča

3. korak: Obesite zelišča

Svoje zeliščne svežnje obesite z odprtih polic v kuhinji, a če imate na voljo podstrešje, garažo ali omaro, bi bile te lokacije še boljše. V bistvu za ta postopek iščete samo temen prostor, ki je na splošno brez neposredne sončne svetlobe. Veliko ljudi snope prekrije tudi z rjavimi papirnatimi ″vrečkami za malico″, da zagotovijo temno okolje, zaščitijo zelišča pred prahom in ujamejo morebitne koščke zelišč, ki odpadejo s stebla.

4. korak: Pakirajte in uživajte v posušenih zeliščih

Takoj, ko so zelišča dovolj suha, da se lahko drobijo (to bo trajalo od enega do dveh tednov), ste praktično končali. Vse, kar morate storiti, je, da snopke previdno vzamete dol, jih položite na kos pergamentnega papirja, jih odvežete, potegnete liste s stebel in vse liste prestavite v zaprte posode, ki jih je mogoče hermetično zapreti. Domača posušena zelišča hranite v hladni omari ali predalu, stran od svetlobe in toplote, liste pa drobite na dlani, ko jih želite uporabiti. Če liste pustite večinoma cele in jih nato zdrobite tik pred kuhanjem, lahko dosežete njihov najbolj svež in aromatičen okus.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 razlogov, zakaj se vaši noži tako hitro skrhajo
Naslednji članek8 zabavnih dejstev o nekaterih najbolj ljubkih živalih