Malo ljudi je takšnih, ki ne obožujejo sira. Tega mlečnega izuma, ki se, kadar ga segrejemo dobesedno topi v ustih.

1. Sir je nastal pred več kot 4000 leti po naključju

Presenetljivo je, da enega od naših najljubših živil nikoli ne bi odkrili, če ne bi bilo pomote. Legenda pravi, da je prvi sir nastal po naključju, tako da je bilo mleko shranjeno v posodi, obloženi z želodcem živali. Enzim iz želodca je povzročil, da se je mleko ločilo na tekoč del (sirotke) in trdne snovi (skuto). Skuta? To je sir. (Želite se naučiti narediti sir doma? Začnite z  rikoto.)

2. Za izdelavo samo 1 kilograma sira potrebujete skoraj 10 kilogramov mleka.

To je prav – in najboljši način za zagotovitev, da se mleko spremeni v slasten sir, je, da krave uživajo zdravo prehrano. Krave pojedo približno 90 kilogramov krme in proizvedejo 2.604 litrov mleka na leto. To lahko naredi veliko sira!

3. Več kot 25% sira v ZDA je proizvedeno v Wisconsinu (ostalo je večinoma iz Kalifornije, Idaha in New Yorka).

4. Nekateri siri so nezakoniti

Zaradi varnostnih pomislekov, povezanih z bakterijami, je FDA nekaterim sirom prepovedala vstop na tržišče. Sem spadajo siri iz surovega mleka in starejši od 60 dni, vključno z Brie de Meaux, Reblochon, Valencay, Epoisses, Roquefort in Camembert de Normandie. Za razvajanje teh specialnih sirov boste morali odpotovati v Francijo.

5. Sirske jame so prava stvar

Shranjevanje sira v jamah, bodisi naravnih ali umetnih, pomaga pri staranju in daje drugo raven okusa. Jame so hladne in vlažne, kar je ravno tisto, kar mora potrebuje sir, da se pravilno stara.

6. Miši ne marajo sira

Kljub razširjenemu prepričanju miši dejansko ne marajo sira. Glede na izbiro imajo raje sladkarije in ogljikove hidrate. Seveda bodo jedle sir, če je to edina stvar, ki jo dobijo.

7. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, lahko jedo sir

Če ne prenašate laktoze, se vam ni treba za večno posloviti od sira! Samo izberite prave vrste. Starani siri vsebujejo manj laktoze kot sveži in jih lahko običajno uživate brez nelagodja. To so Brie, Camembert, cheddar, Gouda, Muenster, parmezan, provolone in švicarski.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo so vrtnine, ki jih lahko sadite v septembru
Naslednji članekKoliko spanca potrebujete glede na vašo starost