Tartufi imajo specifičen okus, ki ga nikoli ne pozabimo, tako zelo so dobri. Toda kaj sploh so tartufi in zakaj jih morate poskusiti?

Kaj so tartufi?

Tartufi so dragocene užitne gobe, ki izhajajo iz rodu Tuber (gomoljika) in veljajo za pravo poslastico. Pogosto jih bodo postregli v majhnih količinah v boljših restavracijah, kjer okus izboljša jed. Tartufi so majhni in grudasti. Za razliko od drugih vrst užitnih gob tartufi rastejo pod zemljo. Najdemo jih v bližini drevesnih korenin in tvorijo simbiotični odnos z drevesom. Tartufi rastejo v zelo specifičnih rastnih pogojih, radi imajo dobro odcedna, alkalna tla. V Sloveniji sta še posebej priljubljeni vrsti tartufov črni poletni tartuf (Tuber Aestivum Vitt.), ki ga najdemo od aprila do oktobra in cenjeni beli tartuf (Tuber Magnatum Pico), ki ga najdemo od septembra do januarja. Beli cenjeni tartuf je najdražji izmed vseh vrst tartufov, njegova cena je približno desetkrat višja kot cena črnega poletnega tartufa.

Tartufi, Kaj so tartufi in zakaj so nepogrešljivi v kulinariki?
Beli in črni tartufi. Vir: zdenkotartufi.com

Kakšen je okus tartufov?

Okus tartufov je popolnoma edinstven in za mnoge je popolnoma vreden stroška. Vonj svežega tartufa se dvigne s krožnika in ustvari zaokroženo čutno izkušnjo. V vonju je bogata zemlja in hrast. Tartufi dišijo po vlažnem jesenskem dnevu, a na najboljši možni način.

Zakaj so tartufi dragi?

Tartufi so eno najdražjih živil na svetu. To je posledica tega, kako težko jih je gojiti, kako zapleteno jih je najti in težav, povezanih s shranjevanjem. Nabiranje tartufov ni lahka naloga.

Ker so tako dobro skriti, je tartufe zelo težko najti. S prostim človeškim očesom je malo verjetno, da bi opazili tartuf. Zaradi tega jih je treba iskati po vonju. Dandanes so izurili pse, da zaznajo njihov vonj in razkrijejo lokacijo. Ko so tartufi locirani, jih je treba previdno izkopati, da se ne poškodujejo. Vse to je dolgotrajen proces.

Tartufi, Kaj so tartufi in zakaj so nepogrešljivi v kulinariki?
Pripomoček, ki ga uporabljajo pri lovu na tartufe, zato da ne poškodujemo tartufov. Običajno ga vsak lovec na tartufe naredi sam. Vir: zdenkotartufi.com

Ko so tartufi locirani in odstranjeni, jih je treba hitro porabiti. Imajo neverjetno kratek rok trajanja, le približno 2 do 3 tedna, če jih hranimo v optimalnih pogojih. Vse to vodi v visoko ceno, ki jo lahko dosežejo. Za tiste, ki imajo radi okus, se stroški zagotovo splačajo.

Kje v Sloveniji lahko dobimo tartufe?

Tartufe je v Sloveniji mogoče najti in kupiti. Kupite jih lahko na zdenkotartufi.com. Prav tako tudi izdelke z njimi (sir, salamo, bučno marmelado, parmezan, maslo, med, olje, rezani črni tartuf, tartufato – najbolj priljubljen izdelek).

Ne samo, da lahko kupite tartufe, obstaja tudi demonstracija lova na tartufe, z obrokom, ki temelji na njih. Gostje v okviru triurnega izleta izvejo vse o teh skrivnostnih podzemnih gomoljikah (odpravijo se v gozd, kjer izvedo vse o lovu na tartufe, potem pes poišče tartufe), sledi obrok, baziran na tartufih (degustacija izdelkov s tartufi, fuži s tartufi in sladica). Namenjen je individualnim gostom, torej od 1 do največ 12 ljudi. Več o tej lepi dogodivščini si lahko preberete na povezavi zdenkotartufi.com.

Tartufi, Kaj so tartufi in zakaj so nepogrešljivi v kulinariki?
Iskanje tartufov. Vir: zdenkotartufi.com

Kako uporabiti tartufe?

Najboljši način za uporabo tartufov je neverjetno preprost. To je sestavina, ki sije sama po sebi, zato morajo biti ostale sestavine ‘podporne’. Pri drugih sestavinah se držite načela “manj je več”,  saj morajo biti tartufi vedno v ospredju, da se razvije tisti pravi okus. Sveže bele tartufe naribajte na preprosti jedi iz testenin (riža …) in pustite, da zasijejo v vsej svoji veličastnosti. Črni tartuf je najboljši rahlo kuhan, zato ga nežno segrejte poleg osnovne jedi.

Tartufi, Kaj so tartufi in zakaj so nepogrešljivi v kulinariki?
Fuži s tartufi. Jed, ki je del demonstracije lova na tartufe. Vir: zdenkotartufi.com

 

Sponzorirana objava.
Prejšnji članekStarejšemu psu so odstranili obe očesi, upanja za posvojitev ni bilo, dokler se ni zgodilo tole
Naslednji članekSeznam receptov za pustne jedi