Ko nimamo časa, da bi pripravljali bolj kompleksne jedi za kosilo, navadno pripravimo rižoto. Klasično jed z rižem, ki je obogatena z mesom ali kakšno zelenjavo. Kuhanje rižote ni zahtevno in hitro je pripravljena, zato je pogosto na jedilniku. Še posebej ta z gobami, ki je res polnega in dobrega okusa.
Sestavine
- 300 gramov gob
- 6 kosov mlade čebule ali 100 gramov čebule
- 20 gramov peteršilja
- 10 gramov kopra
- 80 gramov pancete
- 2 žlici olja za cvrtje
- 1 strok česna
- 350 gramov riža
- 250 mililitrov belega vina
- 1 liter piščančje juhe
- Sol in poper
- 50 gramov naribanega parmezana
- 30 gramov masla
Postopek
- Gobe narežemo.
- Sesekljamo čebulo (to naredite po tem postopku)
- Nasekljamo še peteršilj, koper in panceto.
- V ponev damo olje in najprej prepražimo koščke pancete, odstranimo jo s ponve in dodamo gobe.
- Pražimo jih 3 – 4 minute, nato dodamo čebulo in strt strok česna. Pražimo 2-3 minute.
- Sedaj dodamo riž, pražimo 1-2 minuti.
- Zalijemo z belim vinom in kuhamo toliko časa, da vino izhlapi.
- Prilijemo 250 ml jušne osnove. Zmanjšamo ogenj in počakajmo, da riž vpije tekočino.
- Ko vpije tekočino, postopek ponovimo ter solimo in popramo.
- Ko tekočina izhlapi znova dodamo zajemalko juhe, peteršilj in koper. Ob kuhanju stalno mešamo.
- Prilijemo še preostalo jušno osnovo in znova mešamo, dokler voda ne izhlapi.
- Tik pred koncem v rižoto vmešamo še parmezan in nadaljujemo z mešanjem.
- Ko je riž kuhan, v ponev vmešamo 30 g masla in pustimo stati 2-3 minute.
- Serviramo s koščki pancete.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
[…] Najboljši recept za rižoto z gobami, ki jo boste z veseljem pripravljali […]