Zeljen krpice so ena izmed priljubljenih tradicionalnih jedi mnogih, ki so všeč tudi tistim, ki niso veliki ljubitelji te zelenjave. Lahko jih jemo kot prilogo k zrezkom, pečenki ali klobasam, odlični pa bodo tudi kot samostojno kosilo.
Sestavine
Za krpice:
- 2 jajci
- 200 g gladke moke
- 3 žlice hladne vode
- 3 g soli
Preostale sestavine:
- 1 glava zelja, ki tehta približno 1 kg
- 15 g sladkorja
- sol
- poper
- olje za cvrtje ali mast
Postopek
- Najprej morate narediti krpice.
- V skledo damo moko, dodamo jajca, vodo in sol.
- Vse skupaj ročno zgnetemo v gladko testo.
- Pomokamo površino, nato pa na njej razvaljamo testo na približno 1 milimeter debelo.
- Z nožem narežemo krpice velikosti približno 2,5×2,5 centimetra.
- Pustite, da se krpe posušijo, medtem ko nadaljujete z delom.
- Ohrovt očistimo in odstranimo korenino.
- Narežemo ga na približno enake kocke kot krpe (velikosti 2,5 x 2,5 centimetra).
- V večjo posodo nalijte olje, da prekrije dno posode in ga segrevajte na srednje močnem ognju.
- Dodamo narezano zelje in sladkor.
- Med mešanjem dušimo približno 20 minut.
- Nato v drugo posodo damo vodo in jo posolimo, da zavre za kuhanje krp.
- Ko voda zavre, damo vanjo krpe in kuhamo 5 minut.
- Nato krpe preložimo v posodo z zeljem in vse skupaj zalijemo s približno 3 dl vode od kuhanja krp.
- Vse premešamo in kuhamo toliko časa, da voda izhlapi (približno 10 minut).
- Na koncu po okusu še solimo in popramo.
- Postrezite samostojno ali kot prilogo k mesu.