Zeljen krpice so ena izmed priljubljenih tradicionalnih jedi mnogih, ki so všeč tudi tistim, ki niso veliki ljubitelji te zelenjave. Lahko jih jemo kot prilogo k zrezkom, pečenki ali klobasam, odlični pa bodo tudi kot samostojno kosilo.

Sestavine

Za krpice:

  • 2 jajci
  • 200 g gladke moke
  • 3 žlice hladne vode
  • 3 g soli

Preostale sestavine:

  • 1 glava zelja, ki tehta približno 1 kg
  • 15 g sladkorja
  • sol
  • poper
  • olje za cvrtje ali mast

Postopek

  1. Najprej morate narediti krpice.
  2. V skledo damo moko, dodamo jajca, vodo in sol.
  3. Vse skupaj ročno zgnetemo v gladko testo.
  4. Pomokamo površino, nato pa na njej razvaljamo testo na približno 1 milimeter debelo.
  5. Z nožem narežemo krpice velikosti približno 2,5×2,5 centimetra.
  6. Pustite, da se krpe posušijo, medtem ko nadaljujete z delom.
  7. Ohrovt očistimo in odstranimo korenino.
  8. Narežemo ga na približno enake kocke kot krpe (velikosti 2,5 x 2,5 centimetra).
  9. V večjo posodo nalijte olje, da prekrije dno posode in ga segrevajte na srednje močnem ognju.
  10. Dodamo narezano zelje in sladkor.
  11. Med mešanjem dušimo približno 20 minut.
  12. Nato v drugo posodo damo vodo in jo posolimo, da zavre za kuhanje krp.
  13. Ko voda zavre, damo vanjo krpe in kuhamo 5 minut.
  14. Nato krpe preložimo v posodo z zeljem in vse skupaj zalijemo s približno 3 dl vode od kuhanja krp.
  15. Vse premešamo in kuhamo toliko časa, da voda izhlapi (približno 10 minut).
  16. Na koncu po okusu še solimo in popramo.
  17. Postrezite samostojno ali kot prilogo k mesu.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTa živila lahko izboljšajo vaše razpoloženje v jesenskih in zimskih dneh
Naslednji članekKako dodati več okusa belemu rižu?