Banane so okusno sadje, še boljše so, kadar jih združimo s čokolado. Predstavljamo vam recept za bananin kolač s čokolado, ob katerem nihče ne bo ravnodušen. Je odličen način, da porabite prezrele banane.
Sestavine
- Krema
- 160 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 liter mleka
- 2 vrečki vanilijevega pudinga (100g)
- 90 g večnamenske moke
- 250 g masla
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- Biskvit
- 4 jajca
- ščepec soli
- 150 g sladkorja
- 4 žlice rastlinskega olja
- 4 žlice mleka
- 100 g večnamenske moke
- 25 g kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- pol pomarančne lupinice
- 1 žlica ruma
- 3 banane
- 1 pomaranča
- Glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice rastlinskega olja
Postopek
- V skledo damo sladkor, jajca, in premešamo.
- Dodamo vanilijev puding in moko ter zmešamo v gladko zmes.
- Od litra mleka v zmes damo 10 žlic in znova premešamo, ostanek damo na ogenj.
- Ko mleko zavre, zmes vmešamo, kot da bi kuhali puding. Pustimo, da zavre, nenehno mešamo in odstavimo z ognja.
- V kremo vmešamo še vanilijevo aromo in jo vlijemo v pekač.
- Prekrijemo s plastično folijo in damo na stran.
- Penasto vmešamo maslo, ki mu po žlicah dodajamo kremo.
- Pripravimo biskvit.
- Beljakom dodamo ščep soli in jih stepemo v sneg.
- V drugo skledo damo sladkor in rumenjake ter jih penasto umešamo.
- Po žlicah med mešanjem dodajamo olje in mleko.
- V jajčno zmes presejemo pecilni prašek, moko in kakav.
- Mešamo dalje, da dobimo maso.
- V maso narahlo vmešamo še sneg beljakov.
- Naribamo pomarančno lupino in prelijemo v namaščen pekač velikosti 35 x 22 cm.
- Pečemo v predogreti pečici na 180 stopinjah, 20 minut.
- Ko je biskvit pečen, pustimo, da se ohladi.
- Banane narežemo na kolobarje in jih prelijemo s sokom od pomaranče.
- Polovici soka od pomaranče dodamo rum in mešanico prelijemo čez biskvit.
- Nato čez biskvit premažemo polovico kreme, na njo položimo banane in premažemo še z drugo polovico kreme.
- Pripravimo glazuro.
- Na pari stopimo čokolado. Stopljeni čokoladi dodamo olje in prelijemo čez kremo.
- Damo v hladilnik za nekaj ur, da se ohladi.