Malo je družin v Sloveniji, ki ne pripravljajo soka ali sirupa iz bezga, ki je poleg metinega soka v maju najbolj priljubljena brezalkoholna pijača.
Recept za pripravo nekuhanega soka je zelo preprost. V petih litrih vode je treba za 24 ur namakati 40 cvetov, nato dodati sladkor in limonin sok, pustiti stati še 24 ur, nato preliti v steklenice in hraniti v temnem prostoru.
Kuhan bezgov sirup
Priprava kuhanega bezgovega sirupa vzame nekoliko več časa, a prednost sirupa je, da lahko stoji dlje v primerjavi z navadnim sokom. Poleg tega je sirup bolj intenzivnega, polnejšega okusa.
Sestavine
- 30 cvetov bezga
- 3 kg sladkorja
- 3 l vode
- 45 g citronske kisline
Priprava
- Cvetove operemo pod šibkim curkom vode, nato jih damo v skledo in prelijemo s hladno vodo. Pustimo stati 24 ur, posodo, v kateri so namočeni cvetovi, pa pokrijemo z gazo ali bombažno krpo. Bistveno je, da ne prekinete pretoka zraka – zato ne uporabljajte pokrova.
- Po 24 urah tekočino precedimo skozi gazo, dodamo sladkor in kuhamo na majhnem ognju. Ko se na površini posode pojavi bela pena, posodo odstavimo s štedilnika, sirup pustimo, da se ohladi, dodamo citronsko kislino in vse dobro premešamo.
- Sirup nalijemo v steklenice, jih zapremo in hranimo v temnem prostoru.