Alergija na morsko hrano je netipičen odziv imunskega sistema na beljakovine nekaterih morskih živali. Morske živali v kategoriji morske hrane vključujejo rake in mehkužce, kot so kozice, raki, jastogi, lignji, ostrige, pokrovače in polži. Ta alergija je pogosta in lahko povzroči različne simptome, od blagih do hudih in potencialno smrtno nevarnih reakcij, kot je anafilaksija.
Simptomi alergije na morsko hrano
Simptomi alergije na morsko hrano se običajno pojavijo nekaj minut do ene ure po zaužitju ali stiku s to hrano. Vključujejo lahko:
- Izpuščaj
- Srbenje, razdražena koža
- Zamašen nos (kongestija)
- Otekanje ustnic, obraza, jezika in žrela ali drugih delov telesa
- Piskajoče ali težko dihanje
- Kašelj in dušenje ali tiščanje v grlu
- Bolečine v želodcu, driska, slabost ali bruhanje
- Omotica, omotičnost ali omedlevica
Alergije lahko povzročijo resno, potencialno smrtno nevarno alergijsko reakcijo, znano kot anafilaksija. Anafilaktična reakcija na morsko hrano zahteva takojšnje zdravljenje z injekcijo adrenalina in poznejšo pot na urgenco. Če anafilaksije ne zdravimo takoj, je lahko smrtna.
Vzroki alergije na morsko hrano
Vse alergije na hrano so posledica prekomerne reakcije imunskega sistema. Imunski sistem neškodljivo snov prepozna kot škodljivo. Pri alergiji na morsko hrano imunski sistem napačno opredeli določeno beljakovino v školjkah kot škodljivo. To povzroči sproščanje kemikalij, kot je histamin, v krvni obtok, kar vodi do simptomov alergijske reakcije.
Alergija na rake je najpogostejša vrsta. Nekateri ljudje so alergični le na eno vrsto školjk, druge pa lahko jedo. Alergija na ribe – kot so losos, tuna ali som – se razlikuje od alergij na morsko hrano. Nekateri ljudje, ki so alergični na školjke, lahko še vedno jedo ribe ali pa so alergični na oboje.
Preprečevanje alergij na morsko hrano
Zgodovina alergijskih reakcij kmalu po izpostavitvi morski hrani je lahko znak alergije na morsko hrano. Simptome pa lahko povzroči tudi kaj drugega, na primer zastrupitev s hrano. Alergološko testiranje je edini zanesljiv način, da ugotovite, kaj povzroča vaše simptome.
Alergološko testiranje vključuje:
- Kožni vbodni test: Majhne količine beljakovin, ki jih najdemo v školjkah, se vbrizgajo v kožo. Če se pojavi izpuščaj (koprivnica), je to znak alergije.
- Krvni test: Vzorec krvi se pošlje v laboratorij za merjenje odziva imunskega sistema na določene alergene.
Če ste alergični na morsko hrano, je edini način, da se izognete alergijski reakciji, da se izogibate vsem školjkam in izdelkom, ki vsebujejo morsko hrano. Tudi sledovi morske hrane lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo resne reakcije.
Nasveti za izogibanje:
- Izogibanje v restavracijah: Poskrbite, da se ponev, olje ali posoda, ki se uporablja za morsko hrano, ne uporabljajo za pripravo druge hrane.
- Berite etikete na živilih: Pozorno preberite oznake na živilih, saj lahko do navzkrižne kontaminacije pride v trgovinah in med proizvodnjo.