V poletnem času se vedno prileže solata, če je obogatena s hobotnico še toliko bolje. Tukaj je recept za okusno in svežo solato iz hobotnice.
Sestavine
- 2 kg hobotnice (za 4 osebe)
- 2 čebuli
- 6 strokov česna
- 1 lovorjev list
- sol po okusu
- olivno olje
- kis
- šopek peteršilja
- 2 krompirja
- 2 paradižnika
- zelena solata
Priprava
- Priprava hobotnice:
- Če kupujete svežo hobotnico, poskrbite, da bo dišala po morju, imela vlažno kožo brez sluzi ter čvrsto in žilavo meso.
- Svežo hobotnico takoj očistite in uporabite še isti dan. Če jo pripravljate kasneje, jo očistite in v pokriti posodi hranite v hladilniku. Zamrznjeno hobotnico lahko hranite v zamrzovalniku največ dva meseca.
- Notranjost hobotnice obrnite navzven in odstranite drobovje, vendar se krakov ne dotikajte. Nato jo vrnite v prvotni položaj, odstranite oči in zobe ter olupite zunanjo ovojnico. Dobro operite pod tekočo vodo.
- Kuhanje hobotnice:
- Hobotnico položite v lonec z vodo z glavo proti dnu, tako da so kraki obrnjeni proti površini. Vode ne solite.
- Hobotnico kuhajte v vodi z lovorovim listom, eno čebulo in 2-3 stroki česna vsaj eno uro. Kuhana je, ko je mehka na sredini glave pri očeh.
- Hobotnico vzemite iz vode in pustite, da se ohladi.
- Priprava solate:
- Ko je hobotnica hladna, jo narežite na kocke in kolobarje.
- Po želji lahko dodate dva kuhana krompirja in paradižnik, narezan na koščke in zeleno solato.
- Začinite s sesekljanim česnom, čebulo, olivnim oljem, kisom po okusu in drobno nasekljanim peteršiljem.
- Solato rahlo premešajte, da se okusi enakomerno porazdelijo.
- Serviranje:
- Solato postrezite hladno kot predjed ali glavno jed.
Zadnji prispevki
- Slastna čokoladna torta za vsako priložnost, da navduši
- Kako izbrati in skrbeti za krizanteme v lončkih?
- Na prvi pogled izgleda fantastično, okus je pa sploh odličen: Juha z rdečim zeljem
- Optična iluzija: Najdete krono na sliki sobe?
- 18 živil, ki jih morate uvesti v svojo prehrano, če vam izpadajo lasje
- Recept za slastno tribarvno čokoladno torto