V poletnem času se vedno prileže solata, če je obogatena s hobotnico še toliko bolje. Tukaj je recept za okusno in svežo solato iz hobotnice.

Sestavine

  • 2 kg hobotnice (za 4 osebe)
  • 2 čebuli
  • 6 strokov česna
  • 1 lovorjev list
  • sol po okusu
  • olivno olje
  • kis
  • šopek peteršilja
  • 2 krompirja
  • 2 paradižnika
  • zelena solata

Priprava

  1. Priprava hobotnice:
    • Če kupujete svežo hobotnico, poskrbite, da bo dišala po morju, imela vlažno kožo brez sluzi ter čvrsto in žilavo meso.
    • Svežo hobotnico takoj očistite in uporabite še isti dan. Če jo pripravljate kasneje, jo očistite in v pokriti posodi hranite v hladilniku. Zamrznjeno hobotnico lahko hranite v zamrzovalniku največ dva meseca.
    • Notranjost hobotnice obrnite navzven in odstranite drobovje, vendar se krakov ne dotikajte. Nato jo vrnite v prvotni položaj, odstranite oči in zobe ter olupite zunanjo ovojnico. Dobro operite pod tekočo vodo.
  2. Kuhanje hobotnice:
    • Hobotnico položite v lonec z vodo z glavo proti dnu, tako da so kraki obrnjeni proti površini. Vode ne solite.
    • Hobotnico kuhajte v vodi z lovorovim listom, eno čebulo in 2-3 stroki česna vsaj eno uro. Kuhana je, ko je mehka na sredini glave pri očeh.
    • Hobotnico vzemite iz vode in pustite, da se ohladi.
  3. Priprava solate:
    • Ko je hobotnica hladna, jo narežite na kocke in kolobarje.
    • Po želji lahko dodate dva kuhana krompirja in paradižnik, narezan na koščke in zeleno solato.
    • Začinite s sesekljanim česnom, čebulo, olivnim oljem, kisom po okusu in drobno nasekljanim peteršiljem.
    • Solato rahlo premešajte, da se okusi enakomerno porazdelijo.
  4. Serviranje:
    • Solato postrezite hladno kot predjed ali glavno jed.

Recept za slastno solato s hobotnico


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka: Lahko rešite tole uganko v manj kot 20 sekundah?
Naslednji članekAlergija na morsko hrano: Bodite pozorni na te simptome