Zapečene školjke s sirom in paradižnikovo omako so odlična jed, ki bo všeč vsem ljubiteljem morskega in sira. So enostavne za pripravo in odlično sobotno kosilo, ko se na kupu zbere cela družina.
Sestavine
- 1 kg dagnji v polovičkah (očistite in operite)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 0,5 l pasiranega paradižnika
- 2,5 dl suhe bele Malvazije
- 20 dag mozzarelle
- 10 dag ementalca
- svež peteršilj
- olivno olje
- sol in poper po okusu
Postopek
- Polovičke školjk temeljito operemo in razporedimo po dnu pekača.
- V ponvi na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo sesekljan česen in kratko popražimo. Prilijemo paradižnikovo pasto, začinimo s soljo in poprom ter na zmernem ognju kuhamo 10 minut, da se okusi povežejo.
- Školjke v pekaču prelijemo s pripravljeno omako in belo vino enakomerno razlijemo po vrhu.
- Mozzarello in ementalec naribamo ali narežemo na koščke ter jih potresemo po školjkah.
- Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato temperaturo zvišamo na 220 °C in pečemo še 5 minut, da se sir lepo zapeče.
- Po želji potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem in postrežemo še toplo – najbolje s kosom sveže hrustljavega kruha.
Zadnji prispevki
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi
- Vse več vrtnarjev opušča okopavanje in to je razlog