Recept za pripravo robidovega sirupa je povsem preprost in ne zahteva preveč vašega časa. Idealen je kot sok, če ga malo zgostite, pa ga lahko uporabite kot preliv v sladicah ali kot sestavino za pite, torte in druge slaščice.

Ker se njihova sezona bliža koncu, je pravi trenutek, da s temi jagodami pustite nekaj čudovitega poletnega okusa, a tudi zdravja, v kozarcih za zimo.

Zelo pomembno je, da naberete (ali kupite) črne ali temno modre, velike in zdrave jagode. Če so robide rdečkaste, pomeni, da so bile obrane prezgodaj. Izogibajte se tudi tistim, ki imajo madeže ali so premehke.

Sestavine

  • 2 kg robid
  • 2 kg sladkorja
  • 2 vrečki citronske kisline
  • 2 litra vode

Domač sirup iz robid: Okusen sok za zdrav dan

Priprava

  • Robide dobro operemo in odstranimo vejice. Ker puščajo barvo, bi bilo dobro, da nosite zaščitne rokavice.
  • Očiščene robide damo v lonec, zalijemo z vodo in na močnem ognju kuhamo toliko časa, da začne vreti. Nato temperaturo zmanjšamo in kuhamo še 15 minut.
  • Dodamo sladkor in še naprej kuhamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
  • Dodamo citronsko kislino in vse dobro premešamo.
  • Sirup precedite skozi kavni filter ali gazo.
  • Vroče nalijemo v sterilizirane kozarce, ohladimo in shranimo na hladnem in temnem mestu.
  • Sirup razredčite z vodo, če ga postrežete kot sok.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekSamo 1 smešek se razlikuje od ostalih: poiščite ga v manj kot 10 sekundah in podrite rekord
Naslednji članekDoma pripravljen lovorov sirup lahko pomaga pri tej trdovratni težavi