Sarma je ena tistih jedi, ki ne potrebuje posebne razlage – že njen vonj v kuhinji prebudi spomine na družinska kosila, praznike in dolge zimske popoldneve. Gre za jed, ki zahteva nekaj časa, a se ta trud vedno bogato poplača. Mehko kislo zelje, sočen nadev in dišeča omaka ustvarijo popolno harmonijo okusov, ki jo obožujejo vse generacije.
Sestavine
- 1 cela glava kislega zelja
Nadev:
- 1 kg mletega mesa
- 2 dl surovega riža
- 2 jajci
- sol, poper
- 1 žlica vegete
- 2 stroka česna
- sesekljan peteršilj
Omaka:
- 1 dl belega olja
- 2 čebuli
- 2 žlici moke
- 1 žlica rdeče sladke paprike
- 1 lovorov list
- poper
- 2 stroka česna
- ščepec kumine
- ščepec majarona
- 1/2 kg kislega zelja (posebej)
Postopek
- Liste kislega zelja previdno ločite in jih po potrebi sperite pod hladno vodo. Če imate radi izrazitejšo kislino, listov ne spirajte. Pazite, da se ne strgajo.
- V večji skledi zmešajte mleto meso, riž, jajci, sol, poper, vegeto, drobno sesekljan česen in peteršilj. Maso dobro premešajte.
- Na vsak list zelja položite del nadeva in ga tesno zavijte, da nadev med kuhanjem ne uide.
- V večjem loncu segrejte olje in na njem prepražite drobno sesekljano čebulo. Dodajte moko in sladko papriko ter na hitro premešajte.
- Dodajte lovorov list, poper, česen, kumino in majaron, nato zalijte s približno litrom vode. Dobro premešajte, da se ne naredijo grudice.
- Na dno lonca razporedite polovico dodatnega kislega zelja, nanj zložite sarmice, nato jih prekrijte s preostalim zeljem.
- Zalijte z vodo toliko, da so vse sarme pokrite. Kuhajte približno eno uro na zmernem ognju. Po potrebi med kuhanjem dolivajte vodo.
- Sarma naj vre počasi, da se okusi lepo povežejo in zelje zmehča.
Sarma je naslednji dan še boljša, saj se okusi med počivanjem še dodatno prepletejo. Prav zato jo mnogi pripravljajo dan vnaprej – pogreta je pogosto še okusnejša kot sveže kuhana.
















































