Ko se temperature spustijo in zadiši po jeseni, ni nič boljšega kot krožnik tople enolončnice. Ta enolončnica z gobami in ajdo je prava poslastica za vse ljubitelje domače kuhinje – preprosta, nasitna in polna naravnih okusov. Gobe poskrbijo za bogato aromo, ajda pa doda tisti značilen oreškast pridih, ki jedi podeli toplino in globino.

Ajda, nekoč znana kot “hrana revnih”, je danes cenjeno super-živilo. Ne vsebuje glutena, bogata je z beljakovinami in vlakninami ter se odlično ujema z gozdnimi gobami, ki ji dodajo zemeljsko aromo in hranilno vrednost.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 500 g gob po izbiri (jurčki, šampinjoni, lisičke ali mešanica)
  • 2 žlici olja
  • 1 velik korenček
  • 1 velik krompir
  • 5 žlic ajde
  • 1 lovorjev list
  • 1 vrečka začimbnega dodatka (ali začimbe po želji – sol, poper, majaron, …)
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava

  • Praženje gob in zelenjave. V velikem loncu segrejte olje, dodajte narezane gobe, korenje in krompir, narezan na kocke. Dodajte še ajdo in vse skupaj pražite, dokler gobe ne spustijo vode.
  • Kuhanje. Zalijte s približno 600 ml vode, dodajte lovorjev list in začimbno mešanico, premešajte in kuhajte 15–20 minut, dokler se sestavine ne zmehčajo.
  • Zaključek. Kislo smetano razmešajte v nekaj žlicah vroče tekočine, nato jo vmešajte nazaj v lonec. Kuhajte še približno 5 minut, da se enolončnica lepo zgosti in poveže.
  • Serviranje. Postrezite toplo, po želji posuto z nasekljanim svežim peteršiljem, ki jedi doda svežino in živahnost.

Nasvet

Za še bolj poln okus lahko pred kuhanjem gob dodate malo čebule ali česna, na koncu pa kapljico bučnega olja – čudovita kombinacija z ajdo!

Recept: Fižolova enolončnica, ki fino pogreje želodec v hladnih dneh


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Preprosta ikebana, ki jo lahko naredite sami – poklon spominu z rožami
Naslednji članekNaredi sam: 6 strašljivo dobrih idej za dekoracijo doma za noč čarovnic