Borovničevo pecivo je ena tistih sladic, ki združuje preprostost domače peke in izjemen okus. Mehka tekstura, sladko-kisle borovnice in nežen pridih vanilije ustvarijo popolno harmonijo. Je pecivo, ki ga lahko pripravite za zajtrk, popoldanski prigrizek ali kar tako – ko se vam zahoče nekaj sladkega. Priprava je enostavna, rezultat pa vedno navduši.

Sestavine

(za klasičen pekač za pecivo)

  • 2 skodelici (240 g) večnamenske moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ¾ čajne žličke soli
  • 1 skodelica (200 g) sladkorja
  • ¼ skodelice (60 ml) rastlinskega olja
  • ¼ skodelice (60 g) stopljenega in ohlajenega masla
  • 1 veliko jajce sobne temperature
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • ½ skodelice (120 ml) mleka
  • 1¼ skodelice (180 g) svežih ali zamrznjenih borovnic
  • 2 žlički moke (za posip borovnic)

Postopek priprave

  • Pečico segrejte na 180 °C. Pekač namastite ali obložite s peki papirjem.
  • V večji skledi združite moko, pecilni prašek in sol.
  • V drugi posodi zmešajte sladkor, olje, maslo, jajce in vanilijo, dokler masa ni svetla in enotna. Dodajte mleko in premešajte.
  • Borovnice posujte z 2 žličkama moke in jih nežno premešajte – tako se med peko ne bodo pogreznile na dno.
  • Tekočo maso vlijte k suhim sestavinam in z lopatko nežno premešajte, da se sestavine ravno povežejo. Dodajte borovnice.
  • Testo prelijte v pekač in pecite 65–75 minut, oziroma dokler zobotrebec iz sredine ne pride ven čist.
  • Pecivo naj se najprej ohladi v pekaču, nato ga prestavite na rešetko.

Nasvet iz kuhinje

Če uporabljate zamrznjene borovnice, jih ne odtajajte – dodajte jih kar zamrznjene, da pecivo ostane lepo enakomerno obarvano in ne postane mokro.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekEnostaven cvetlični aranžma za prvi november za začetnike
Naslednji članekKako v minuti olupiti kuhan krompir brez opečenih prstov