Ni veliko stvari, ki so tako zadovoljujoče kot ugrizniti v sočno robido v toplem poletnem dnevu. Tiste temno vijolične jagode, ki so polne užitnih semen in imajo pikantno-sladek okus, so najpomembnejša poletna hrana, ki lahko popestri naše solate, koktajle in celo ovsene kosmiče za zajtrk.

Kot sadje, ki ga najdemo večinoma v vzhodnih in pacifiških regijah Severne Amerike, pa tudi na nekaterih območjih Evrope, so robide za mnoge od nas na voljo v naših lokalnih trgovinah z živili, na tržnicah in če imate žilico za vrtičkanje, na dvoriščih. In če ne morete dobiti svežih robid, so zamrznjene možnosti na srečo na voljo vse leto.

Robide imajo malo kalorij, nimajo dodanega sladkorja in so polne pomembnih hranil. Ena skodelica svežih robid vsebuje:

  • 60 kalorij
  • 14 gramov ogljikovih hidratov
  • 7,5 gramov vlaknin
  • 42 mg kalcija
  • 29 mg magnezija
  • 30 mg vitamina C
  • Poleg tega, tako kot drugo jagodičevje, robide vsebujejo antioksidativne polifenole, vključno z antocianinom (ki daje temu sadju edinstven odtenek).

Poleg neverjetnega okusa, ki ga ponujajo robide, lahko njihovo uživanje vašemu telesu prinese nekaj pomembnih prednosti, če jih uživate redno. Če ste ljubitelj robid (kot je veliko ljudi), je tukaj pet presenetljivih učinkov uživanja teh črnih lepotic.

Morda boste shujšali

Uživanje sadja je povezano s pozitivnimi učinki na uravnavanje telesne teže. Robide so naravno maščobne in brez natrija, nimajo dodanih sladkorjev in imajo relativno nizko vsebnost kalorij. Poleg tega lahko vlaknine, ki jih najdemo v teh jagodah, pomagajo spodbujati sitost, kar lahko dolgoročno pomaga ohranjati zdravo težo.

Dobili boste imunsko podporo

Vitamin C je najljubše hranilo v svetu, ki podpira zdravje imunskega sistema. Vitamin C prispeva k imunski obrambi in spodbuja aktivnost čiščenja antioksidantov, kar na koncu podpira splošno zdravje osebe.

Morda boste opazili kognitivne izboljšave

Robide vsebujejo edinstven polifenol, imenovan antocianin, ki ga najdemo tudi v drugih živilih, ki so naravno modre ali vijolične barve (kot so borovnice, vijolično zelje in vijoličen krompir). Podatki kažejo, da je ta polifenol povezan s pomembnimi izboljšavami spomina, pozornosti in psihomotorične hitrosti, zaradi česar so robide močna hrana za zdravje možganov.

Morda boste opazili izboljšave v črevesnem mikrobiomu

Vaš črevesni mikrobiom lahko močno vpliva na vaše zdravje črevesja, vaše imunsko zdravje in celo vaše duševno zdravje, nanj pa vplivajo določene prehranske odločitve in življenjski slog. Uživanje jagodičevja, vključno z robidnicami, lahko povzroči močan premik v gastrointestinalnih bakterijskih skupnostih in podpira zdrav črevesni mikrobiom.

Morda boste zmanjšali vnetje

Kronično vnetje je povezano z ishemično boleznijo srca, možgansko kapjo, rakom in drugimi neprijetnimi stanji. Podatki kažejo, da se jagode lahko borijo proti vnetjem, zlasti vnetjem, ki jih povzroča debelost .

NE SPREGLEJTE: Ta preprost trik ohranja jagode sveže dlje časa

Prejšnji članekUganka: Na fotografiji sta samo dve razliki, vendar tako skriti, da jih 90 % ljudi ne najde
Naslednji članek10 najpogostejših pasjih strahov