Sveže jagode imajo dva glavna sovražnika: plesen in vlago. Opisali smo, kako se z njima boriti v dveh preprostih korakih, da boste jagode lahko shranili in jih ohranili sveže dlje časa.
Zakaj se sveže jagode pokvarijo?
Vsi pravijo, da jagod ne smete umivati, dokler jih ne zaužijete, ker vlaga skrajša njihov rok trajanja. Toda resnica je, da jagode nosijo spore plesni, zaradi katerih se zelo hitro pokvarijo. In ta plesen se lahko v hipu razširi skozi celotno košaro jagodičja.
Kaj morate vedeti, preden začnete
Ta metoda je najboljša za čvrsto jagodičevje, kot so jagode, borovnice in robide. Kopel s kisom ne bo “ozdravila” zelo plesnivih jagod; najbolje jih je izbrati in takoj zavreči. Jagode, ki so na začetku zelo zrele, je treba zaužiti v nekaj dneh.
Kako najbolje shraniti jagode?
1. korak: Kisova kopel za uničenje plesni
Zavrzite vse jagode, ki kažejo celo malo plesni. V veliki skledi ali posodi za solato zmešajte 3 skodelice hladne vode in 1 skodelico alkoholnega kisa. Potopite jagode in jih pretresajte približno minuto. Jagode odcedite, nato jih sperite s čisto, hladno vodo, dokler ne izginejo sledovi arome ali okusa po kisu. Oplaknjene jagode razporedite na čisto krpo ali papirnate brisače ter rahlo obrišite, da se posušijo.
2. korak: Shranite jagode
Če so vaše jagode prišle v prezračevanem plastičnem preklopnem paketu, ga operite z milom in vročo vodo, sperite in posušite ter nato obložite s suho papirnato brisačo. Čiste in suhe jagode dajte nazaj v posodo in jih shranite v hladilniku.
Prepričajte se, da pustite odprtine za prezračevanje na vrhu nepokrite, da lahko zrak kroži v embalaži. V nasprotnem primeru shranite jagode v čisto posodo, obloženo s papirnatimi brisačkami, z odprtim pokrovom, da lahko kondenz izhlapi. Zamenjajte papirnate brisače, če se sčasoma zmočijo.
Zadnji prispevki
- Naredi sam: Barvanje pirhov z alu-folijo in jedilnimi barvami
- Recept: Potratna potica
- S takšno francosko solato na mizi, boste navdušili vse
- Optična iluzija: Med velikonočnimi zajci se skriva kuža, če ga najdete v 10 sekundah imate dober vid
- Recept za leno pito z višnjami in kokosom, navdušeni boste
- Naredi sam: Tako pobarvate pirhe v zeleno in rumeno na naraven način