V zadnjem času je prišlo do revolucije ginov, z resnično eksplozijo novih ginov, ki prihajajo na trg, in vedno več ljudi vsako leto odkriva užitke tega slastnega, vsestranskega alkohola.

Vendar pa velika ponudba ginov pomeni, da lahko vse skupaj postane nekoliko zmedeno. Kaj pravzaprav je gin? Kako je narejen? Je gin enak vodki ali ga je mogoče vsaj narediti iz vodke? Ali je aromatizirani gin enak “pravemu” ginu? Tako smo pripravili kratek povzetek vseh odgovorov na najpogostejša vprašanja – in oboroženi z vašim novim gin znanjem, bodo vaši naslednji gin in toniki še boljši!

Kaj pravzaprav je gin?

Morda boste presenečeni, ko odkrijete, da obstajajo precej strogi zakoni, ki ne nadzorujejo samo, iz česa je gin, ampak tudi, kako je narejen in celo kakšen je njegov okus!

Tukaj je tisto, kar navaja trenutna pravna opredelitev gina v EU – po vsem svetu so tudi definicije zelo podobne:

  • Gin mora biti nevtralen alkohol, destiliran iz nečesa naravnega, kot so pšenica, ječmen, krompir ali grozdje.

  • Okusi džina izvirajo iz njegovih rastlinskih sestavin (to so zelišča, semena, cvetje, rastline ali začimbe, dodani med pridelavo), kar je ključno, vsi gini morajo vsebovati brin; v resnici, prevladujoča aroma mora biti brin, sicer pijače ni mogoče opredeliti kot gin po zakonu.

  • V celotni količini tekočine mora biti najmanj 37,5% čistega alkohola

  • V splošni kategoriji obstajajo tri tradicionalne vrste gina: London Dry, Plymouth Gin in Old Tom gin. Vendar nekateri sodobni, inovativni gini ne spadajo več v nobeno od teh kategorij!

  • Aromatizirani gin in gin likerji se na nekaj pomembnih načinov razlikujejo od tradicionalnega gina.

Trenutno se v industriji pijač veliko razpravlja o pravni opredelitvi gina in o tem, ali je preveč ohlapen ali preveč omejujoč. Na obeh straneh argumenta obstaja veliko močnih mnenj o tem, kako in ali naj se inovativni novi izdelki imenujejo “gin” ali ne.

Kako nastane gin?

Gin je običajno narejen iz osnove zrna, kot je pšenica ali ječmen, ki ga najprej fermentirajo in nato destilirajo.

Brinove jagode in druga zelišča, rastline in začimbe – znane kot aromatične ali rastlinske snovi – se dodajo fermentirani zrnati mešanici skupaj z vodo, dokler raven alkohola in ravnovesje okusov ne doseže zahtevane (ali želene) ravni.

Obstaja več različnih tehničnih metod proizvodnje, ki jih destilarne uporabljajo za pripravo gina.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 stvari, ki jih ženske s čudovito kožo počnejo
Naslednji članek6 stvari, zaradi katerih je vaša kopalnica videti neurejena