Cvetača je bela, brokoli zelen, paradižnik rdeč, kajne? No, to ne bo držalo čisto. Cvetača je v resnici na voljo v različnih barvah, ki vse vsebujejo nekoliko drugačno biokemično sestavo in različne hranilne vrednosti. Cvetačo lahko običajno najdemo v beli, zeleni, rumeni in vijolični barvi. Vse barve imajo podoben okus in teksturo, čeprav imajo, kot je navedeno zgoraj, različne hranilne vrednosti. Barvno cvetačo, čeprav ni tako priljubljena kot bela cvetača, lahko kuhamo na različne načine. Lahko jo jeste surovo, pečeno na žaru, kuhano na pari, v juhah ali sotirano, tudi ocvrta se prileže.
Vijolična cvetača
Od vseh teh barv, ki jih premore, menimo, da je vijolična cvetača morda najlepša. Njena osupljiva vijolična barva je povsem naravna za razliko od drugih vijoličnih stvari, ki jih najdemo na tržišču.
Rumena cvetača
Rumena cvetača je pravzaprav nastala kot genetska mutacija, ki ji omogoča, da vsebuje več beta karotena kot njena bela dvojnica.
Zelena cvetača
Zelena cvetača, znana tudi kot brokoli, je hibrid brokolija in cvetače. Zelena cvetača vsebuje več beta karotena kot bela cvetača, vendar manj kot brokoli.
POVEZANO: Recept: Cvetačna juha s sirom