Ne glede na to, ali ste ljubitelj mesa in krompirja ali preprosto hrepenite po okusu pristne grške kuhinje, bo ta musaka zagotovo potešila vaše želje in vam pustila dober okus.
Sestavine
- 2 velika jajčevca, narezana po dolžini
- 3 srednje veliki krompirji, olupljeni in narezani
- 1 kg mlete (mlete) govedine in svinjine skupaj
- 1 rjava čebula, sesekljana
- 2 srednje velika korenčka, naribana
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna, nasekljana
- 600 ml pasiranega paradižnika
- 1 žlička posušenega origana
- pol žličke mletega cimeta
- pol žličke vseh začimb
- 1 žlica paradižnikove paste
- 1 lovorjev list
- Sol in poper po okusu
- Oljčno olje za cvrtje
- tri četrt skodelice zdrobljenega feta sira
- Za bešamel
- 90 g masla
- 90 g večnamenske moke
- 1 skodelica naribanega parmezana
- 3 skodelice mleka
- 3 rumenjaki
- Sol in poper po okusu
- Nariban muškatni orešček (dotik)
- 70 g naribanega parmezana
Postopek
- Pečico segrejte na 190 °C.
- Jajčevce obrežite in narežite po dolžini. Rezine jajčevca na vsaki strani potresite s soljo in jih pustite pokonci v cedilu približno 30-40 minut, da iz njih izvlečete odvečno vlago.
- Ko so pripravljeni, jih operete pod mrzlo vodo in osušite s kuhinjskimi ali papirnatimi brisačkami.
- Krompir olupite, operete in date v lonec, pokrit z vodo. Kuhajte do mehkega, a še vedno čvrstega. Ko je kuhano, osvežite v hladni vodi in narežite srednje debele rezine. Dati na stran.
- V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte nekaj oljčnega olja. Rezine jajčevcev na obeh straneh zlato rjavo popečete. Odstranite in odložite na papirnate brisače, da odteče odvečno olje.
- Zdaj ponovite korak s krompirjem, po potrebi dodajte več olja, obrnite, da se vsaka stran lepo zlato zapeče. Krompir je treba skuhati, odstaviti.
- V isto ponev po potrebi dodate še malo olja in popražite sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Dodajte paradižnikovo pasto, cimet in vse začimbe, kuhajte še eno minuto.
- Dodate sesekljan ali nariban česen, kuhamo 30 sekund.
- V ponev dodate zmleto mešano meso in kuhate toliko časa, da porjavi. Vmešajte zdrobljen paradižnik, origano, lovorjev list, sol in poper. Če je suho, dodajte malo vode.
- Pokrijte in dušite približno 30 minut, pazite, da se ne prime ali zažge.
- Medtem pripravite bešamel. V ponvi na zmernem ognju stopite maslo. Vmešajte moko do gladkega in kuhajte nekaj minut. Postopoma vmešajte toplo mleko, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte lovorov list. Vmešajte nariban parmezan in začinite s soljo, poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom. Nazadnje enega za drugim vmešate še rumenjake. Pokrijte s prozorno folijo, ki se dotika površine.
- Za sestavljanje musake v pekač naložite polovico rezin jajčevca. Tretjino mesne mešanice razporedite po jajčevcih.
- Vsako plast lepo poravnajte z lopatko. Rezine krompirja razdelite na pol in polovico dodajte kot drugo plast. Čez krompir dodate drugo tretjino mesa. Kot naslednjo plast dodajte preostale rezine krompirja. Dodajte preostalo meso.
- Po vrhu položite preostale rezine jajčevcev in jih enakomerno prelijte z bešamelom.
- Po bešamelu potresete nariban parmezan in nadrobljen feta sir.
- Pečete na180 °C približno 30-45 minut ali dokler vrh ni zlato rjav in rahlo mehurček.
Video recept
Zadnji prispevki
- Valentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?
- Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur
- Se spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
- Kaj se zgodi, če pogosto jeste krofe
- Hitreje za kosilo ne gre: Testenine s kremnim sirom
- Kako si lahko pomagate ob kronični utrujenosti