Karamelizirana čebula doda prijeten okus skoraj vsaki jedi. To je ena sestavina, ki bo vaše kuhanje dvignila na novo raven. Korak za korakom vam bomo pokazali, kako enostavno je narediti okusno karamelizirano čebulo na kuhalni plošči.

Surova čebula je nedvomno intenzivna, a ko je počasi kuhana, sprosti vse tiste pikantne note in solzne pline ter za seboj pusti le sladkobo in morali bi se jo naučiti pripraviti. Čeprav je postopek dolgotrajen, je zelo preprost. Potrebovali boste približno eno uro, vendar vam ni treba stati za štedilnikom. Verjetno že imate v shrambi vse, kar potrebujete. Nekaj ​​čebule, nekaj žlic masla ali olivnega olja in malo kisa.

Kako karamelizirati čebulo

Sestavine:

    • 2 do 3 rumene, bele ali rdeče čebule
    • 3 do 4 žlice masla ali olivnega olja (ali kombinacija obeh)
    • Ščepec soli
    • 1 žlica rdečega vinskega kisa, balzamičnega kisa ali vina

1. Izberite svojo čebulo

Ponavadi uporabljamo rumeno čebulo, vendar bo šla tudi bela ali vijolična. Količina čebule za karamelizacijo je po vaši želji. Menimo, da se dve do tri dobro obnesejo za veliko ponev. Upoštevajte, da se bo čebula precej skuhala in skrčila.

2. Narežite čebulo

Čebuli odrežite steblo in konce korenin. Nato čebulo prepolovite in narežete na tanke rezine. Čebula naj se nato naravno loči na polovične obroče.

3. V ponvi stopite maslo

V veliko ponev na srednjem ognju dodajte tri do štiri žlice maščobe. Maslo in olivno olje dobro delujeta. Najraje uporabljamo kombinacijo obeh, saj maslo doda bogat okus, olje pa prenese višje temperature, ne da bi se zažgalo.

karamelizirati čebulo, Kako karamelizirati čebulo (postopek ter vsi triki in nasveti)

4. Dodajte čebulo in ščepec soli

Sol bo začinila čebulo, vendar bo prav tako pomagala izvleči nekaj vlage in premakniti postopek. Pustite, da se čebula počasi kuha. Ne hitite.

Ugotavljamo, da so kuhinjske prijemalke najlažje orodje za obračanje čebule v zgodnjih fazah tega procesa. Čebulo obrnite ali premešajte, da se enakomerno zmehča in porjavi, vendar ne skrbite za točen čas.

Nadaljujte z mešanjem čebule in uživajte v opazovanju, kako se iz bele spremeni v okusno zlato rjavo.

5. Glazirajte

Če se čebula drži dna ponve, jo odlepite z žlico rdečega vinskega kisa, balzamičnega kisa ali vina. Ponavadi se držimo balzamičnega kisa, ker se okus odlično dopolnjuje s čebulo. Ne samo, da bo glaziracija potegnila okusne lepljive koščke, temveč bo vaši karamelizirani  čebuli dodala še več okusa. Ko se odlepi s ponve, nadaljujte z mešanjem čebule, dokler ne doseže želene barve. Zaužijte takoj ali pa hranite v hladilniku do štiri dni .


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajboljši z Oskarjem nagrajeni filmi, ki bi si jih morali ogledati večkrat
Naslednji članekRecept: Arančini (polnjene riževe kroglice)