Lupljenje paradižnika zahteva malo truda, a ko boste enkrat okusili razliko v omakah in mezgi, ga ne boste kuhali več z olupkom. Odstranitev lupine daje omakam bolj gladko teksturo in slajši okus.

Kako olupiti paradižnik:

  1. Odstranite zeleni del in paradižnik temeljito operite.
  2. Odstranite pecelj.
  3. Pripravite skledo z ledom.
  4. Zavrite lonec z vodo.
  5. Potopite paradižnik v vodo.
  6. Položite paradižnik v skledo z ledom
  7. Odstranite paradižnik iz sklede.
  8. Z rokami potegnite lupino.

1.Odstranite zeleni del in paradižnik temeljito operite

Najprej s paradižnika odstranite zelene vejice, morebitne nalepke (če ga kupite v trgovini) in ga temeljito operite – ne želite, da bi ostalo na njem kaj umazanije.

2. Odstranite pecelj

Odstranite pecelj in na dnu paradižnika naredite zarezo v obliki črke X. Tako bo lupljenje veliko lažje.

Kako-olupiti-paradižnik

3. Pripravite skledo z ledom

V večjo skledo, v kateri bo dovolj prostora za ves paradižnik, položite led in jo dajte na stran. Če imate manjše kocke ledu, ta korak naredite za četrtim korakom.

4. Zavrite lonec z vodo

Večji lonec, kamor boste lahko postavili ves paradižnik, napolnite z vodo in vodo zavrite.

5. Potopite paradižnik v vodo

Paradižnik, ki ga želite olupiti, za 30 s potopite v vrelo vodo.

6. Položite paradižnik v skledo z ledom

Paradižnik iz vrele vode postavite v skledo z ledom, kjer ga pustite počivati približno 5 minut, oziroma dokler ne vidite, da lupina že začne prostovoljno odstopati.

7. Odstranite paradižnik iz sklede

Paradižnik odstranite iz sklede z ledom na krpo.

8. Z rokami potegnite lupino

Z rokami potegnite lupino s paradižnika. Če se še vedno upira, lahko uporabite tanek oster nož.

NE SPREGLEJTE: Nasveti, kako shraniti paradižnik, da bo dolgo ostal čvrst in okusen

 

Prejšnji članekKako pripraviti otroka na prvi dan šole?
Naslednji članek5 mitov o spolnosti, v katere bi morali nehati verjeti