Lupljenje paradižnika zahteva malo truda, a ko boste enkrat okusili razliko v omakah in mezgi, ga ne boste kuhali več z olupkom. Odstranitev lupine daje omakam bolj gladko teksturo in slajši okus.
Kako olupiti paradižnik:
- Odstranite zeleni del in paradižnik temeljito operite.
- Odstranite pecelj.
- Pripravite skledo z ledom.
- Zavrite lonec z vodo.
- Potopite paradižnik v vodo.
- Položite paradižnik v skledo z ledom
- Odstranite paradižnik iz sklede.
- Z rokami potegnite lupino.
1.Odstranite zeleni del in paradižnik temeljito operite
Najprej s paradižnika odstranite zelene vejice, morebitne nalepke (če ga kupite v trgovini) in ga temeljito operite – ne želite, da bi ostalo na njem kaj umazanije.
2. Odstranite pecelj
Odstranite pecelj in na dnu paradižnika naredite zarezo v obliki črke X. Tako bo lupljenje veliko lažje.
3. Pripravite skledo z ledom
V večjo skledo, v kateri bo dovolj prostora za ves paradižnik, položite led in jo dajte na stran. Če imate manjše kocke ledu, ta korak naredite za četrtim korakom.
4. Zavrite lonec z vodo
Večji lonec, kamor boste lahko postavili ves paradižnik, napolnite z vodo in vodo zavrite.
5. Potopite paradižnik v vodo
Paradižnik, ki ga želite olupiti, za 30 s potopite v vrelo vodo.
6. Položite paradižnik v skledo z ledom
Paradižnik iz vrele vode postavite v skledo z ledom, kjer ga pustite počivati približno 5 minut, oziroma dokler ne vidite, da lupina že začne prostovoljno odstopati.
7. Odstranite paradižnik iz sklede
Paradižnik odstranite iz sklede z ledom na krpo.
8. Z rokami potegnite lupino
Z rokami potegnite lupino s paradižnika. Če se še vedno upira, lahko uporabite tanek oster nož.
NE SPREGLEJTE: Nasveti, kako shraniti paradižnik, da bo dolgo ostal čvrst in okusen
Zadnji prispevki
- Recept za črno-bele piškote. Odlični za praznike, da popestrijo pladenj s piškoti
- Optična iluzija: Samo genij lahko najde številko 1678 v 12 sekundah
- Recept za najboljšo domačo vročo čokolado
- Trik, s katerim boste zjutraj hitro odmrznili zaledenelo steklo na avtomobilu