Poletje prinaša obilje svežih paradižnikov z vrta ali tržnice (ali sosedovega vrta, če imate srečo). Z vami delimo nasvete za shranjevanje, da boste lahko dolgo uživali v tem okusnem sadežu (ja, paradižnik je sadje). Popolnoma zrel paradižnik se lahko hitro pokvari, če ga ne shranite pravilno, zato sledite spodnjim nasvetom.

Pravilo: cele paradižnike shranjujte pri sobni temperaturi ali nad 15 °C. To velja za vse vrste paradižnikov.

Ali lahko paradižnik shranite v hladilniku?

Strokovnjaki to močno odsvetujejo. Celih paradižnikov naj ne bi shranjevali v hladilniku, saj temperature pod 15°C povzročijo, da meso paradižnika postane kašasto in mokasto. Želite pa si, da bi ohranilo svojo sočnost.

Nasveti, kako shraniti paradižnik, da bo dolgo ostal čvrst in okusen

Kako shranimo paradižnik?

Paradižniki so krhki, zato se z lahkoto poškodujejo. Vedno jih shranite previdno in organizirano. Obrnite jih na glavo (s pecljem navzdol) na papirnati brisački v odprti posodi (plastična, kartonska, pladenj …). Tako bodo zreli paradižniki zdržali najdlje. Priporočljivo je seveda, da jih zaužijete čimprej.

Navodila:

  • Posodo postavite na pult stran od neposredne sončne svetlobe. Obložite s papirnatimi brisačami.
  • Paradižnike razporedite na glavo (s pecljem navzdol) v eno plast. Lahko se dotikajo, vendar ne smejo biti prenatrpani ali naloženi drug na drugega.
  • Vsak dan preglejte paradižnike in zavrzite (ali uporabite) vse, iz katerih pušča tekočina ali imajo madeže plesni.

Če so vaši paradižniki zreli, vendar niste prepričani, kdaj jih boste pojedli, obstajajo drugi načini, da jih obdržite dlje. Naučite se konzervirati ali zamrzniti vaše paradižnike.

Nasveti, kako shraniti paradižnik, da bo dolgo ostal čvrst in okusen

 

Kako shraniti že narezan paradižnik?

Če narežete paradižnik za sendvič in ne boste uporabili celega ploda, ga je mogoče rešiti. Narezane paradižnike shranjujte v hladilniku, ne glede na to, ali so narezani na kocke, rezine ali sesekljani. Rezane paradižnike je treba hraniti v hladilniku, da preprečimo rast bakterij.

Navodila:

Narezane paradižnike preprosto položite v posodo za shranjevanje hrane, pokrijte, ohladite in poskusite čim prej uporabiti za optimalen okus in teksturo.

NE SPREGLEJTE: Vse o paradižniku (sajenje, vzgoja, najboljši recepti …)


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajbolj izvirne in čudaške posteljnine, kar jih boste kdaj videli
Naslednji članek3 glavne zdravstvene koristi zelenjave iz družine križnic