Čedalje bolj se zavedamo negativnega učinka odpadkov na naš planet in mi smo vedno na preži, kako biti bolj trajnostni in živeti bolj premišljeno.
Dober začetek je lahko oživitev vašega utrujenega sadja in zelenjave, namesto da ga vržete stran. Uvenelo korenje, posušena solata, žalostna spomladanska čebula? Preden jih vržete v kompost se ustavite, obstajajo namreč načini, kako jih lahko uporabite.
Strokovnjakinja za prehranske odpadke Emilie Vanpoperinghe je delila svoje najboljše nasvete, kako lahko oživite staro sadje in zelenjavo ter zmanjšate odpadke in prihranite denar
Kako oživiti staro sadje in zelenjavo:
Na splošno vaša zelenjava potrebuje vodo. Sveži pridelki so večinoma sestavljeni iz vode in tako kot mi tudi zelenjava in sadje dehidrirata, če sta predolgo brez vode. Tako kot cvetje, se lahko tudi stara zelenjava dobro napije vode, zato jo postavite v vodo in glejte, kako poživi.
Opomba: črnega, plesnivega ali sluzavega sadja in zelenjave zagotovo ne jemo in ga je treba kompostirati. Bučke tudi verjetno ne bodo oživele dobro v vodi.
1. Zelena
Stebla pristavite v kozarec vode, dokler ne postanejo hrustljavi. Ali porabite zelenjavo, tako da jo nasekljate s čebulo in korenčkom kot osnovo za juho, čili in enolončnice.
2. Uvenelo korenje
Na koreninskem koncu odrežite vrh korenčka, nato pa korenino obrnite navzdol v kozarec vode. Odložite za eno uro oz. uporabite v enolončnicah.
3. Mehka zelišča
Najboljši način za oživitev šopka mehkih zelišč, kot je koriander, meta ali peteršilj, je, da obrežete konce stebel in jih pustite stati v vodi.
4. Mlahava solata
Odložite liste v skledo z mrzlo vodo ali postavite koreninski del glave solate v kozarec z vodo. Ali ste vedeli, da je solata okusna tudi, če jo skuhate – na žaru jo lahko hitro popečete in pojeste skupaj s prelivom iz sira.
5. Rdeča paprika
Rezine paprike namočite v hladni vodi, dokler ne oživijo. Papriko lahko popečete na žaru ali pa jo uporabite v enolončnicah.
8. Naguban krompir
Krompir olupite in namočite v skledo s hladno vodo, da ga oživite.
9. Jagodičevje
Jagodične jagode namočite v sladkorju ali sadnem soku, nato pa jih pustite v hladilniku, da pridejo k sebi približno eno uro, dokler ne postanejo svetlejše in slajše. Lahko pa jih pohrustate tudi v jogurtu ali uporabite v kakšni sladici.
Zadnji prispevki
- Recept za okusno pecivo s pomarančo – brez jajc in mleka
- Optična iluzija: Ali lahko najdete magnet v 12 sekundah?
- Recept za piščanca z gorgonzolo in papriko, okusno kosilo za vsakdan
- Olja nikoli ne bi smeli hraniti na tem mestu v kuhinji, čeprav pogosto ga
- Slasten prigrizek iz listnatega testa, ki bo zvezda vsake zabave ali piknika
- Optična iluzija: Če psa najdete v 10 sekundah, imate visok IQ