Pavlova torta je sladica, ki izvira iz Avstralije in je dobila ime po slavni ruski baletni plesalki Anni Pavlovi. Ta torta se odlikuje po hrustljavi zunanjosti in mehki notranjosti ter je sestavljena iz beljakovinskega testa, ki se peče in nato običajno premaže s stepeno smetano ter okrasi s sadjem.
Sestavine
Merengua
- 4 beljaki (120 g)
- 200 g sladkorja
- 1 žlička limoninega soka
- 9 g koruznega škroba
Krema
- 200 g smetane
- 50 g mascarponeja, kremnega sira
Postopek
- Merengue. V mešalniku stepemo beljake (4 kos).
- Dodamo en del sladkorja (100 g) in nadaljujtemo z mešanjem.
- Ko sladkor raztopimo, dodamo drugi del sladkorja (100 g) in nadaljujemo z mešanjem.
- Ko sladkor raztopimo, dodamo limonin sok (1 žlička) in nadaljujemo z mešanjem.
- Dodamo koruzni škrob (9 g) in stepamo do kremastega.
- 2/3 merengue položimo na pekač, obložen s pergamentom.
- Z lopatico naredite vzorce.
- Pečemo pri 100 C, 2 uri (način pečice – zgoraj in spodaj, brez ventilacije).
- Iz 1/3 merengue naredimo okraske in pečemo pri 100 C, 1,5 ure (način pečice – zgoraj in spodaj).
- Smetano zmešamo z mascarponejem prenesemo na merengue in okrasimo z jagodami in okraski.