Cvetačna juha je nežna, kremasta in polna okusa, s pečenjem cvetače pa dobi čudovito aromo, ki jo boste vzljubili. Ta recept je preprost, rezultat pa je prava gurmanska poslastica, odlična za vse dni, ko si zaželite nekaj lahkega, zdravega in obenem okusnega.

Sestavine

  • 1 večja glava cvetače
  • 3 žlice oljčnega olja
  • malo soli (po okusu)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 liter zelenjavne osnove
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica limoninega soka
  • ščepec mletega muškatnega oreščka

Postopek

  1. Cvetačo narežite na manjše koščke. Razporedite jih po pekaču, pokapljajte z dvema žlicama oljčnega olja, rahlo posolite ter pecite v ogreti pečici na 220 °C približno 25 do 35 minut, dokler se ne zmehča in rahlo porjavi.
  2. Medtem, ko se cvetača peče, v loncu segrejte preostalo žlico oljčnega olja, dodajte sesekljano čebulo in malo soli.
  3. Pražite, dokler čebula ne postane mehka in prosojna (približno 5 do 7 minut). Dodajte sesekljan česen, pražite še približno 30 sekund, da lepo zadiši, nato prilijte zelenjavno osnovo.
  4. Nekaj koščkov pečene cvetače prihranite za okras, ostalo pa stresite v lonec. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in juho kuhajte 20 minut, občasno premešajte.
  5. Lonec odstavite z ognja in juho pustite stati nekaj minut, nato jo gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju.
  6. V vročo juho dodajte maslo in premešajte, nato dodajte še limonin sok in muškatni orešček ter ponovno dobro premešajte. Po potrebi dosolite.

Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku

PREBERITE TUDI: Cvetačni zrezek, pečen v pečici, ki bo navdušil tudi mesojedce


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Le ljudje z visokim IQ bodo nenavadno papriko videli v 5 sekundah
Naslednji članekTo je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite