Cvetačna juha je nežna, kremasta in polna okusa, s pečenjem cvetače pa dobi čudovito aromo, ki jo boste vzljubili. Ta recept je preprost, rezultat pa je prava gurmanska poslastica, odlična za vse dni, ko si zaželite nekaj lahkega, zdravega in obenem okusnega.
Sestavine
- 1 večja glava cvetače
- 3 žlice oljčnega olja
- malo soli (po okusu)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 liter zelenjavne osnove
- 2 žlici masla
- 1 žlica limoninega soka
- ščepec mletega muškatnega oreščka
Postopek
- Cvetačo narežite na manjše koščke. Razporedite jih po pekaču, pokapljajte z dvema žlicama oljčnega olja, rahlo posolite ter pecite v ogreti pečici na 220 °C približno 25 do 35 minut, dokler se ne zmehča in rahlo porjavi.
- Medtem, ko se cvetača peče, v loncu segrejte preostalo žlico oljčnega olja, dodajte sesekljano čebulo in malo soli.
- Pražite, dokler čebula ne postane mehka in prosojna (približno 5 do 7 minut). Dodajte sesekljan česen, pražite še približno 30 sekund, da lepo zadiši, nato prilijte zelenjavno osnovo.
- Nekaj koščkov pečene cvetače prihranite za okras, ostalo pa stresite v lonec. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in juho kuhajte 20 minut, občasno premešajte.
- Lonec odstavite z ognja in juho pustite stati nekaj minut, nato jo gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju.
- V vročo juho dodajte maslo in premešajte, nato dodajte še limonin sok in muškatni orešček ter ponovno dobro premešajte. Po potrebi dosolite.
PREBERITE TUDI: Cvetačni zrezek, pečen v pečici, ki bo navdušil tudi mesojedce
Zadnji prispevki
- Velikonočna pogača, mehka kot puter
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi