Kumarični ožig, ki ga povzroča Pseudoperonospora cubensis, je najizrazitejša bolezen kumar in lahko uniči celoten pridelek. Čeprav mnogi mislijo, da dolgo sušno obdobje, ki mu sledijo visoke temperature, ni ugodno za razvoj glivic, je resničnost drugačna.

Za razliko od povzročitelja krompirjeve plesni ali vinske trte, ki jima ne ustrezajo temperature nad 30 stopinj, ima kumarična plesen rada visoke temperature in vlago v rosi, v zgodnjih jutranjih urah, še posebej, če je okrog plevel.

, Kumare: Pogoji so idealni za razvoj ožiga, ki lahko uniči ves pridelek

Simptomi

Prvi simptom ožiga je običajno pojav bledo zelenih površin na zgornji površini lista. Ti predeli kmalu porumenijo in imajo oglate ali nepravilne oblike, obrobljene z listnimi žilami. Že po desetih dneh je lahko prizadeta in posušena celotna rastlina, če pa se zgodi, da se oblikuje kakšen plod, bo na stičišču s steblom voden in pogosto deformiran.

Ob pojavu simptomov na portalu svetujejo, da okužene liste obrežete in odnesete z vrta, saj so vir okužbe za druge liste. Takoj po obrezovanju je treba rastline in tla okoli njih poškropiti s fungicidi ali organskimi pripravki, da preprečimo nadaljnje okužbe.

Pomoč

Kot organska sredstva za zdravljenje te bolezni se uporabljajo domače neprekuhano mleko, soda, jod, česen in rdeča čebula, bršljanova juha, regrat ali preslica, ki preprečujejo nastanek bolezni.

Najbolje bi bilo, če bi bila na površini listov kakšna obloga, ki odbija prodiranje gliv v liste, na primer kontaktni fungicid ali mleko v kombinaciji s sodo in jodom, če želimo organsko zaščito.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOzimnica: Najboljša paradižnikova omaka za testenine, golaže in podobno
Naslednji članekSlastna čokoladno-malinina rolada, ki bo vse navdušila