Ko gremo v trgovino, se lahko izgubimo v pestri ponudbi izdelkov. Že samo jajca lahko kupimo od ducat različnih proizvajalcev. Svežino in kakovost nekaterih izdelkov lahko ocenimo kar v supermarketu ali na tržnici, druge pa lahko preverimo šele po prihodu domov. Želimo, da pri nakupu izdelkov prihranite denar in ne uničujete svojega zdravja s slabo kakovostjo hranje. Pripravili smo vam nekaj trikov, s katerimi preverite, ali so živila sveža, ali so morda že vprašljivega stanja.

Kdaj je jajce sveže?

Ko razbijete jajce, poglejte rumenjak. Če se nahaja na sredini in je okrog njega jasen krog beljakov, to pomeni, da je to jajce sveže. Tudi sam rumenjak mora biti obsežen. Če belina nima jasnih meja in če se jajčece širi, je to lahko znak, da imate opravka s pokvarjeno hrano. Tukaj je še en način, kako ugotoviti kakovost jajca: surovo jajce (še vedno v lupini) dajte v vodo. Če ostane na dnu, je sveže. Če se ena od njegovih strani dvigne, to pomeni, da jajce ni tako sveže, vendar je še vedno užitno. Če priplava na površino vode, ga morate zavreči.

Svežino avokada lahko preverite na njegovem peclju

Obstaja preprost način, da preverite in ugotovite, kako svež je avokado. Poglejte njegov pecelj. Poskusite ga odstraniti – če gre enostavno, to pomeni, da je avokado svež. Če je pecelj težko odstraniti, to pomeni, da sadje še ni zrelo.

Svežino buče določa njen “zvok”

Če želite izvedeti, kako dobra je buča, ki jo želite kupiti, potrkajte nanjo. Poslušajte zvok. Če se sliši, kot da je votla, je vredna nakupa. Na zunanji strani naj izgleda trdno.

Jogurt se ne pokvari tako hitro

Včasih zavržemo izdelke, ki so še dobri za uživanje. Na primer, ko se na vrhu jogurta pojavi plast tekočine – ta izdelek lahko zaužijete. To je sirotka, ki vsebuje hranila. Je varna za uživanje, zato lahko jogurt preprosto premešamo, da dobimo bolj gladko konsistenco.

Okoli piščanca ne sme biti tekočine

Pri izbiri piščanca se odločite za kose, ki nimajo veliko tekočine okoli sebe. Če vzamete zamrznjenega piščanca iz zamrzovalnika in je okoli izdelka veliko ledu, kot da bi piščanec ležal v zamrznjeni luži, tega mesa ni varno jesti. Hkrati se izogibajte piščancu s preveč rdečo kožo.

Prejšnji članekSo plodovi (Navadna jagodičnica) na fotografiji užitni?
Naslednji članekMinimalistične jesenske dekoracije, ki vam bodo vzele dih ( 10+ idej)