Navadna jagodičnica ali jagodnjak (latinsko Arbutus unedo) je zimzelena grmovnica iz družine Ericaceaea in v povprečju zraste v višini od 5 do 10 metrov. Najdemo jo po vsej Evropi, vse od Irske do Albanije in tudi v toplejših predelih Azije. Je izrazito specifična rastlina, ki ima dolgo fazo cvetenja in formiranja plodov. Z drugim besedami, potrebno je leto dni, da bi prišlo do popolnega oblikovanja in dozorevanja ploda. Pri rastlini se tradicionalno uporabljajo plodovi in listi v prehranske in medicinske namene.

Plod je bogastvo hranil

Navadna jagodičnica se tradicionalno nabira na Mediteranu še od časa antične Grčije, njen hranilni potencial je prišel do izraza šele v zadnjih dveh desetletjih. Španska študija Ruiza-Rodrígueza iz leta 2011 je raziskala glavne hranljive sestavine samega ploda.

Rezultati so razkrili, kako se v rdečih plodovih rastline nahajajo izdatne količine vitamina C, vlaknin in antioksidantov.

So plodovi (Navadna jagodičnica) na fotografiji užitni?

Rdeči plodovi vsebujejo:

  • vitamin C
  • mnogo vlaknin
  • pektin
  • sladkor (največ fruktoze in glukoze, najmanj sukroze)
  • manjšo količino beljakovin
  • manjšo količino maščob
  • kalij
  • kalcij
  • magnezij
  • natrij
  • železo
  • cink
  • baker

Pomembno je poudariti, da plod nima izrazitega okusa. Razlog posebnega okusa je v visoki koncentraciji sladkorja, primarno sadnega, zaradi katerega ima zanimivo kombinacijo okusov sladkega in kislega.

Znano je, da je vitamin C eden od najpomembnejših vitaminov, ki jih človeški organizem potrebuje, zaslužen za krepitev imunskega sistema, zdravja mišic, vezi, tetiv in kosti, ima antioksidativno delovanje, služi pri regeneraciji kože …

Zdravstvene koristi plodov

Navadna jagodičnica ima mnogo zdravstvenih koristi:

  • proti krčem,
  • kot antiseptik,
  • kot diuretik,
  • kot laksativ,
  • za zmanjšanje krvnega tlaka,
  • za bolno grlo,
  • pri zdravljenju aft,
  • pri kardiovaskularnih boleznih,
  • v boju proti virusom in bakterijam.

Pomembno opozorilo: Dnevno se lahko zaužije le do 12 plodov rastline, saj lahko večji vnos povzroči diarejo in druge prebavne motnje.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekAli občutljivost na gluten sploh obstaja?
Naslednji članekNačini, s katerimi preverite, ali so naslednja živila še sveža?