V sezoni jagod skoraj ni gospodinje, ki bi se odrekla pripravi marmelade iz tega sadeža. Jagode poleg očarljivega okusa tudi čudovito dišijo, zato že od nekdaj veljajo za kraljico sadja pri nas.
Da bi jagodna marmelada čim dlje zdržala, se mnogi držijo recepta s konzervansom. Ta dodatek pa ne bo potreben, če boste dodali zadostno količino sladkorja, ki se v marmeladah in slaščicah obnaša kot konzervans – pripravljeno ozimnico ščiti pred hitrim kvarjenjem.
Sestavine
- 3 kg jagod
- 2 kg sladkorja
Postopek
- Jagode očistimo pecljev, operemo, preložimo v lonec in potresemo s sladkorjem. Tako jih pustimo stati čez noč, da spustijo sok.
- Jagod ne sekljamo in ne miksamo v blenderju – ko je priprava končana, morajo ostati koščki sadja za marmelado.
- Zjutraj lonec z jagodami in sladkorjem pristavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju z večjo leseno kuhalnico kuhamo marmelado do vrenja. Ves čas odstranjujemo peno, ki se pojavi na površini.
- Ko marmelada zavre, zmanjšamo ogenj na štedilniku in kuhamo še pol ure, torej toliko časa, da se na površini posode nehajo pojavljati pene.
- Marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce, jih dobro zapremo in postavimo v pečico, da se marmelada pasterizira. Kozarce hranimo na suhem in hladnem mestu.
PRIPRAVITE TUDI: Recept za domači jagodni sok, ki ga bo oboževala vsa družina
Zadnji prispevki
- Last minute nasveti za veliko noč (2024)
- Naredi sam: Poskočni velikonočni zajec
- Recept za ocvrta polnjena jajca, odlična za velikonočno pojedino
- Optična iluzija: Vsi vidimo krave, a le ljudje z visokim IQ bodo opazili medveda
- Naredi sam: Barvanje pirhov z alu-folijo in jedilnimi barvami
- Recept: Potratna potica