Monte kocke so eno izmed tistih peciv, ki ga boste velikokrat pripravljali, čeprav ni najbolj enostavno za narediti. Tako je dobro, sočno in kremasto, da boste z njim navdušili vse jedce.
Sestavine
- Krema:
- 1 liter mleka
- 120 g gustina
- 120 g sladkorja
- 200 g margarine sobne temperature
- Biskvit:
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 60 g navadne moke
- 20 g kakava
- 1 pecilni prašek
- 4 žlice vode
- 150 ml čokoladnega mleka za preliv
- Čokoladna glazura (ganache):
- 300 g sesekljane čokolade za kuhanje
- 300 g smetane za stepanje
Postopek
- Najprej bomo skuhali kremo, da bo torta prej pripravljena.
- V posodi zmešamo gustin in sladkor, nato pa prilijemo približno 200 ml hladnega mleka.
- Vse dobro premešamo, da ni grudic.
- Preostanek mleka zavremo.
- Ko zavre, odstavimo z ognja, prilijemo stepeno mešanico in na kratko premešamo.
- Vrnemo na ogenj in med mešanjem kuhamo toliko časa, da krema postane gosta.
- Nastalo kremo lahko preložite v drugo posodo, da se prej ohladi in pokrijete s prozorno folijo, da se ne naredi skorjica.
- Če nimate prozorne folije, kremo po vrhu občasno premešajte, da se ne naredi skorjica.
- Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
- V tem času naredimo biskvit.
- Rumenjake ločimo od beljakov in iz beljakov naredimo trd sneg.
- V drugi posodi rumenjakom dodamo sladkor in penasto stepamo.
- V ločeni skledi zmešamo moko, kakav in pecilni prašek.
- Zmes presejemo in dodamo zmesi rumenjakov in sladkorja.
- Naredite mešanico z mešalnikom.
- Na koncu dodamo beljakov sneg in vse skupaj z metlico zmešamo.
- Pekač velikosti 36 x 21 centimetrov namastimo in pomokamo.
- Vanj vlijemo zmes za biskvit in jo rahlo poravnamo.
- Biskvit pečemo v pečici ogreti na 190 stopinj 20 minut.
- Pečen biskvit pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Nato segrejemo čokoladno mleko in ga enakomerno prelijemo po biskvitu.
- Z mešalnikom stepemo margarino pri sobni temperaturi.
- Po delih dodajamo ohlajeno kremo in vsakič dobro premešamo z mešalnikom.
- Kremo damo na biskvit in jo poravnamo.
- Smetano za stepanje segrevamo, dokler ne zavre, nato jo odstavimo z ognja.
- V njo damo na koščke narezano čokolado za kuhanje in dobro mešamo dolgo časa stran od ognja, da se čokolada stopi.
- Glazuro enakomerno premažemo po beli kremi in pred rezanjem in serviranjem dobro ohladimo, najbolje čez noč.