Ko nimamo časa, da bi pripravljali bolj kompleksne jedi za kosilo, navadno pripravimo rižoto. Klasično jed z rižem, ki je obogatena z mesom ali kakšno zelenjavo. Kuhanje rižote ni zahtevno in hitro je pripravljena, zato je pogosto na jedilniku. Še posebej ta z gobami, ki je res polnega in dobrega okusa.

Sestavine

  • 300 gramov gob
  • 6 kosov mlade čebule ali 100 gramov čebule
  • 20 gramov peteršilja
  • 10 gramov kopra
  • 80 gramov pancete
  • 2 žlici olja za cvrtje
  • 1 strok česna
  • 350 gramov riža
  • 250 mililitrov belega vina
  • 1 liter piščančje juhe
  •  Sol in poper
  • 50 gramov naribanega parmezana
  • 30 gramov masla

Postopek

  • Gobe narežemo.
  • Sesekljamo čebulo (to naredite po tem postopku)
  • Nasekljamo še peteršilj, koper in panceto.
  • V ponev damo olje in najprej prepražimo koščke pancete, odstranimo jo s ponve in dodamo gobe.
  • Pražimo jih 3 – 4 minute, nato dodamo čebulo in strt strok česna. Pražimo 2-3 minute.
  • Sedaj dodamo riž, pražimo 1-2 minuti.
  • Zalijemo z belim vinom in kuhamo toliko časa, da vino izhlapi.
  • Prilijemo 250 ml jušne osnove. Zmanjšamo ogenj in počakajmo, da riž vpije tekočino.
  • Ko vpije tekočino, postopek ponovimo ter solimo in popramo.
  • Ko tekočina izhlapi znova dodamo zajemalko juhe, peteršilj in koper. Ob kuhanju stalno mešamo.
  • Prilijemo še preostalo jušno osnovo in znova mešamo, dokler voda ne izhlapi.
  • Tik pred koncem v rižoto vmešamo še parmezan in nadaljujemo z mešanjem.
  • Ko je riž kuhan, v ponev vmešamo 30 g masla in pustimo stati 2-3 minute.
  • Serviramo s koščki pancete.

Video recept

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka: Samo geniji najdejo skrito mačko na fotografiji v nekaj sekundah!
Naslednji članek10 stvari, ki jih verjetno pozabite očistiti v vašem domu


1 komentar

Comments are closed.