Fermentiranje živil je eden najlažjih načinov za konzerviranje sadja in zelenjave. Ko vse položite v kozarec, morate le počakati. Upoštevajte te nasvete, da boste imeli najboljša fermentirana živila kar sami doma.

Fermentacija

Za razliko od konzerviranja ali zamrzovanja hrane, fermentacija uporablja naravno prisotne črevesju prijazne organizme za pretvorbo naravnih sladkorjev v hrani v kisline. Čeprav lahko po nekaj dneh sedenja pričakujete, da se bo hrana pokvarila, postopek dejansko ustvari okolje, ki je manj prijazno do bakterij, ki povzročajo kvarjenje. Če se s fermentacijo ukvarjate prvič, smo sestavili nekaj naših najpomembnejših osnov fermentacije, ki jih morate upoštevati, ko pripravljate svoje kislo zelje, fermentirane kisle kumarice, kimči ali katero koli drugo hrano.

POVEZANO: Tako pripravimo kislo zelje v kozarcu

1. Uporabljajte samo zanesljive recepte iz zaupanja vrednega vira

Podobno kot pri konzerviranju morate biti pozorni na varnost, kadar nekaj fermentirate. Ne spreminjajte razmerja kisa, soli, pridelkov ali vode, uporabljenih v receptu, ki mu sledite, in uporabljajte le recepte iz zaupanja vrednih virov.

2. Uporabite naravno morsko sol

Ko začnete postopek fermentacije uporabite naravno fino morsko sol za konzerviranje. Ne glede na to, katero izberete, se prepričajte, da v njej ni dodatkov, kot so kalij, jod in sredstva proti sprijemanju, ker lahko motijo ​​proces fermentacije.

3. Izberite prave posode

Preden začnete, se prepričajte, da imate pravo velikost in vrsto posod za fermentacijo. Splošno pravilo je, da za vsakih pet kilogramov svežih izdelkov uporabite 1 veliko posodo. Držite se keramičnih, steklenih in plastičnih posod, varnih za hrano, z ravnimi robovi-izogibajte se kovinskim posodam, ker lahko reagirajo s kislinami v živilih.

4. Skrbno očistite svoje izdelke

Pri fermentaciji uporabljajte samo neoporečno sadje in zelenjavo. Morebitne podplutbe ali ureznine na vaših izdelkih lahko pustijo mikroorganizme in bakterije v notranjosti. Pomembno je, da začnete s čvrstim, a zrelim sadjem in zelenjavo. Če je kateri od vaših izdelkov prezrel ali mehak, lahko vsebuje plesen ali kvasovke, ki jih ne želite vključiti v postopek fermentacije. Temeljito sperite vse pridelke, ki jih boste fermentirali, saj lahko na površini sadja in zelenjave najdemo večino bakterij in mikroorganizmov. Kadar lahko, olupite ali odrežite svoje izdelke pred pranjem, da zmanjšate tveganje površinske kontaminacije.

5. Hrano hranite popolnoma potopljeno

Fermentirana hrana mora med postopkom ostati popolnoma potopljena pod slanico. Če želite pomagati pri tem, lahko kupite velike ali majhne uteži za fermentacijo .

6. Pokrijte posodo

Medtem ko vaši pridelki fermentirajo, pokrijte posodo, da preprečite prah in druge delce, ki bi zlahka pristali med vašimi dobrotami. Ne uporabljajte plastične folije ali nepredušnih posod. Ogljikov dioksid mora uiti iz vaših kozarcev, sicer bo postopek moten – kompleti pokrovčkov za fermentacijo imajo posebej oblikovane pokrove, ki omogočajo izpust ogljikovega dioksida, vendar nič drugega.

7. Nadzirajte temperaturo

Da bi fermentacija potekala v roku, ki ga predlaga recept, boste morali vzdrževati udobno sobno temperaturo, povsod, kjer imate postavljene kozarce. Če se temperatura zniža, bo postopek trajal bistveno dlje. Da bi preprečili kvarjenje, hrane ne smete fermentirati pri temperaturah višjih nad 30 stopinj. Ko je postopek končan, hrano shranite v hladilniku, da ustavite postopek fermentacije.

8. Pazite na bele stvari

Opazite bele ostanke na površini vašega kislega zelja ali pekoče omake? Verjetno ni razloga za skrb – v večini primerov se na višjem koncu temperaturnega območja fermentacije tvorijo divje kvasovke. So varne in jih lahko odstranite z vrha in še naprej fermentirate. Če pa opazite kosmate ali pisane plesni, ali če ima hrana v vaši posodi neprijeten vonj, jo vrzite ven in začnite znova.

Prejšnji članek7 dnevnih navad, ki vam obarvajo zobe
Naslednji članekPripravite vrhunski zajtrk za svojega šolarja – več kot 10 receptov