Okusen in aromatičen riž z gobami je popolna priloga ali lahka glavna jed. Kombinacija nežnega basmatega riža, karameliziranih gob in paprike, obogatena z zelišči, ustvari jed, ki bo navdušila vse ljubitelje rižot.

Sestavine

  • 1 skodelica (200 g) belega basmati riža
  • 3 žlice olja za kuhanje
  • 200 g tanko narezanih čebul
  • 30 g drobno sesekljanega česna
  • ¼–½ žličke čilijevih kosmičev
  • 150 g zelene paprike, narezane na 2 cm kocke
  • 225 g belih šampinjonov, narezanih
  • 1 ¼ žličke soli (ali po okusu)
  • 350 ml zelenjavne jušne osnove
  • 75 g sesekljane mlade čebule
  • 1 žlica limoninega soka
  • ½ žličke sveže mletega črnega popra

Postopek

  1. Riž večkrat speremo pod hladno vodo, dokler voda ni bistra.
  2. Namočimo ga v vodi za 30 minut, nato ga odcedimo in pustimo, da se dodatno osuši.
  3. V široki ponvi segrejemo olje in dodamo narezano čebulo ter ¼ žličke soli.
  4. Pražimo na srednji temperaturi 5–6 minut, dokler ne postane zlato rjava.
  5. Dodamo česen in čilijeve kosmiče, pražimo še 1–2 minuti.
  6. V ponev dodamo narezano papriko in gobe ter jih pražimo 2–3 minute na srednji temperaturi, da se začnejo karamelizirati.
  7. Dodamo preostalo sol in pražimo še 30 sekund.
  8. V ponev dodamo odcejen basmati riž in zelenjavno jušno osnovo.
  9. Zavremo na visoki temperaturi, nato pokrijemo in zmanjšamo ogenj na nizko.
  10. Kuhamo 10–12 minut, dokler riž ni popolnoma kuhan.
  11. Ko je riž kuhan, ga nežno premešamo in odkrito pustimo nekaj sekund, da izpari odvečna tekočina.
  12. Vmešamo sesekljano mlado čebulo, limonin sok in črni poper ter nežno premešamo.
  13. Pokrijemo in pustimo 2–3 minute, da se okusi prepojijo.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Kremasta gobova rižota; vedno jo boste pripravljali po tem receptu


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNapake pri izberi barv lahko privedejo do neprijetnega videza v prostoru
Naslednji članekOptična iluzija: Kako dolgo traja, da opazite korenje?