Okusen in aromatičen riž z gobami je popolna priloga ali lahka glavna jed. Kombinacija nežnega basmatega riža, karameliziranih gob in paprike, obogatena z zelišči, ustvari jed, ki bo navdušila vse ljubitelje rižot.
Sestavine
- 1 skodelica (200 g) belega basmati riža
- 3 žlice olja za kuhanje
- 200 g tanko narezanih čebul
- 30 g drobno sesekljanega česna
- ¼–½ žličke čilijevih kosmičev
- 150 g zelene paprike, narezane na 2 cm kocke
- 225 g belih šampinjonov, narezanih
- 1 ¼ žličke soli (ali po okusu)
- 350 ml zelenjavne jušne osnove
- 75 g sesekljane mlade čebule
- 1 žlica limoninega soka
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
Postopek
- Riž večkrat speremo pod hladno vodo, dokler voda ni bistra.
- Namočimo ga v vodi za 30 minut, nato ga odcedimo in pustimo, da se dodatno osuši.
- V široki ponvi segrejemo olje in dodamo narezano čebulo ter ¼ žličke soli.
- Pražimo na srednji temperaturi 5–6 minut, dokler ne postane zlato rjava.
- Dodamo česen in čilijeve kosmiče, pražimo še 1–2 minuti.
- V ponev dodamo narezano papriko in gobe ter jih pražimo 2–3 minute na srednji temperaturi, da se začnejo karamelizirati.
- Dodamo preostalo sol in pražimo še 30 sekund.
- V ponev dodamo odcejen basmati riž in zelenjavno jušno osnovo.
- Zavremo na visoki temperaturi, nato pokrijemo in zmanjšamo ogenj na nizko.
- Kuhamo 10–12 minut, dokler riž ni popolnoma kuhan.
- Ko je riž kuhan, ga nežno premešamo in odkrito pustimo nekaj sekund, da izpari odvečna tekočina.
- Vmešamo sesekljano mlado čebulo, limonin sok in črni poper ter nežno premešamo.
- Pokrijemo in pustimo 2–3 minute, da se okusi prepojijo.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Kremasta gobova rižota; vedno jo boste pripravljali po tem receptu
Zadnji prispevki
- Velikonočna pogača, mehka kot puter
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi