S pripravo domače ozimnice lahko z nekaj preprostimi koraki ustvarimo jedi, ki bodo popestrile jedilnik v zimskih mesecih. Z mešanico različnih vrst zelenjave in pravo slanico boste ustvarili klasično, a obenem edinstveno prilogo.
Sestavine
- 1 cvetača
- kumare
- 2 papriki
- 2 korenčka
- 1 čebula
- zelje
- zeleni paradižniki
- Za slanico:
- 3 litre vode
- 1 liter alkoholnega kisa
- 15 dag soli
- 25 dag sladkorja
- 2 žlici popra v zrnu
- nekaj lovorjevih listov
- 1 Vinobran (zadostuje za 3,4 kg zelenjave)
Postopek
- V večji lonec nalijte tri litre vode, dodajte en liter alkoholnega kisa, sol, sladkor, poper in lovorjeve liste. Vse skupaj zavrite in kuhajte nekaj minut, nato pustite slanico, da se ohladi. Ko je ohlajena, dodajte Vinobran.
- Zelenjavo temeljito operite. Cvetačo razdelite na cvetke, korenje narežite na kolobarje, papriko po dolžini razpolovite, kumare, zeleni paradižniki in čebulo pa pustite v celih kosih.
- Zeljne liste naribajte ali jih narežite na trakove.
- Kozarce in pokrove sterilizirajte, da zagotovite dolgotrajno svežino solate.
- Postavite jih v pečico, ogreto na 100°C, za približno 10 minut, ali jih prekuhajte v vreli vodi.
- V sterilizirane kozarce izmenično nalagajte različne vrste zelenjave. Vrstite zelenjavo, dokler kozarci niso polni do vrha.
- Ko so kozarci napolnjeni z zelenjavo, jih prelijte s pripravljeno slanico. Pazite, da zelenjavo popolnoma prekrijete s tekočino.
- Dobro zaprite kozarce in jih shranite v hladnem in temnem prostoru.
- Počakajte tri tedne, da se zelenjava prepoji z okusi in postane pripravljena za uživanje.
Zadnji prispevki
- Valentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?
- Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur
- Se spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
- Kaj se zgodi, če pogosto jeste krofe
- Hitreje za kosilo ne gre: Testenine s kremnim sirom
- Kako si lahko pomagate ob kronični utrujenosti