Že nekaj časa je sezona stročjega fižola. Pridni vrtnarji ga lahko nabirajo skoraj vsak dan in zagotovo so v letošnjem poletju že nekajkrat jedli boranjo. Kaj pa zapečenega ste že poskusili? Všeč vam bo. Sledite spodnjemu receptu in navdušite vso družino.
Sestavine
- 1 kg stročjega fižola (zelenega ali rumenega)
- 2 glavici čebule
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 2 velika paradižnika
- 400 g telečjega mesa (lahko tudi svinjina ali piščanec)
- 500 ml mleka
- 180 ml smetane
- 3 jajca
- sol
- poper
- listi svežega peteršilja
- olje
Postopek
- Stročji fižol operemo in očistimo, nato vsak strok razrežemo na tri dele.
- Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo. Korenček olupimo in prav tako nasekljamo. Paradižnik dobro operemo, nato pa ga narežemo na kocke.
- V ponev vlijemo malo olja, ko se segreje, damo čebulo in prepražimo. Po petih minutah dodamo česen, korenje, paradižnik in stročji fižol, zalijemo z malo vode in na srednjem ognju dušimo še toliko časa, da se zelenjava zmehča.
- Teletino narežemo na kocke, nato pa jo skuhamo v posebni posodi in precedimo.
- V ognjevarno posodo ali pekač vlijemo malo olja, dodamo dušen stročji fižol z zelenjavo ter meso in jed enakomerno razporedimo po posodi.
- Jajca, mleko in smetano stepemo, dodamo poper, sol, začimbe in sesekljan peteršilj, vse skupaj dobro premešamo in prelijemo čez stročji fižol.
- Pokrito pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj približno pol ure. Po pol ure odstranite pokrov in pustite kosilo v pečici še petnajst minut.