Že nekaj časa je sezona stročjega fižola. Pridni vrtnarji ga lahko nabirajo skoraj vsak dan in zagotovo so v letošnjem poletju že nekajkrat jedli boranjo. Kaj pa zapečenega ste že poskusili? Všeč vam bo. Sledite spodnjemu receptu in navdušite vso družino.

Sestavine

  • 1 kg stročjega fižola (zelenega ali rumenega)
  • 2 glavici čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 velika paradižnika
  • 400 g telečjega mesa (lahko tudi svinjina ali piščanec)
  • 500 ml mleka
  • 180 ml smetane
  • 3 jajca
  • sol
  • poper
  • listi svežega peteršilja
  • olje

Pečen stročji fižol z mesom: Recept za kosilo, ki bo vsakogar navdušilo

Postopek

  • Stročji fižol operemo in očistimo, nato vsak strok razrežemo na tri dele.
  • Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo. Korenček olupimo in prav tako nasekljamo. Paradižnik dobro operemo, nato pa ga narežemo na kocke.
  • V ponev vlijemo malo olja, ko se segreje, damo čebulo in prepražimo. Po petih minutah dodamo česen, korenje, paradižnik in stročji fižol, zalijemo z malo vode in na srednjem ognju dušimo še toliko časa, da se zelenjava zmehča.
  • Teletino narežemo na kocke, nato pa jo skuhamo v posebni posodi in precedimo.
  • V ognjevarno posodo ali pekač vlijemo malo olja, dodamo dušen stročji fižol z zelenjavo ter meso in jed enakomerno razporedimo po posodi.
  • Jajca, mleko in smetano stepemo, dodamo poper, sol, začimbe in sesekljan peteršilj, vse skupaj dobro premešamo in prelijemo čez stročji fižol.
  • Pokrito pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj približno pol ure. Po pol ure odstranite pokrov in pustite kosilo v pečici še petnajst minut.

Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 najbolj umazanih mest v vaši kuhinji
Naslednji članekRadi zadremate popoldne? To lahko nakazuje na hudo zdravstveno stanje