Kuhinja, morda srce vašega doma, je včasih tudi eno najbolj umazanih območij v hiši. Včasih se znajde v popolni zmešnjavi – od umazane posode do lepljivih tal in zamaščenih pečic. Kljub temu pa obstajajo tudi nevidna področja in predmeti, ki jih pogosto spregledamo.
Ali se kdaj vprašate, ali obstajajo še drugi kotički, ki se jim izognete pri čiščenju?
Pomislite na območja in predmete, ki jih uporabljate skoraj vsak dan med pripravo hrane. Med njimi so kuhinjski pulti, ročaji omaric, pomivalna korita, gobe, steklenice in drugo. Ker se jih nenehno dotikamo, je ključnega pomena, da jih čistimo vsakodnevno ali vsaj nekajkrat na teden, da preprečimo razrast bakterij ter umazanije.
Preberite, katera območja v vaši kuhinji so najbolj dovzetna za umazanijo in kako jih pravilno očistiti.
1. Vsak gumb, ročaj in ploščica
Vsaka naprava v vaši kuhinji ima nekakšno nadzorno ploščo ali ročaj, ki ga dotikate vsakič, ko jo uporabite. Pomembno je, da ne pozabite vsak teden očistiti vseh teh gumbov, gibljivih delov ali sledilnih ploščic, saj se pogosto spregledajo pri globinskem čiščenju kuhinje. Še posebej, če se jih dotikate med kuhanjem ali ravnanjem s surovo hrano. Ne pozabite očistiti ročajev kuhinjskih omaric, ročajev naprav in nadzornih plošč z razkužilom ali čistilom v razpršilu ter čisto krpo ali papirnatim brisačo.
2. Pomivalno korito
Čeprav skozi vaše kuhinjsko korito teče veliko vode, se na površini verjetno skrivajo mikrobi, še posebej v razpokah, kjer se korito povezuje s pultom, okoli odtoka in pipe.
3. Gobice, krtačke, kuhinjske krpe
Da bi zmanjšali uporabo papirnatih brisač in njihov vpliv na okolje, mnogi domovi uporabljajo celulozne gobice, krtače za čiščenje korita in kuhinjske krpe iz blaga. Na žalost kuhinjske gobice in krtače za čiščenje vsebujejo visoko raven bakterij, če jih ne očistimo in razkužimo pravilno.
4. Hladilnik
Že smo razpravljali o tem, kaj se lahko skriva na ročajih in sledilnih ploščicah hladilnika, vendar lahko tudi pri nizkih temperaturah v vašem hladilniku rastejo nekatere zelo škodljive bakterije.
5. Rezalne deske
Rezalne deske, še posebej tiste iz lesa, lahko zadržujejo bakterije v majhnih kotičkih in špranjah, ki se pojavijo že po enkratni uporabi. Pomembno je, da imate vsaj dve ločeni deski za rezanje: eno za sadje in zelenjavo ter drugo za meso. To bo zmanjšalo prenos bakterij med pripravo hrane.
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Takole lahko odstranimo vonj po česnu in čebuli z rezalne deske (3 metode)
Zadnji prispevki
- Pita s hruškami in jabolki vas bo navdušila
- Optična iluzija: Na sliki je zdravnik, vendar tudi dva njegova pacienta, ju najdete?
- Ta krompirjeva solata je tako dobra, da se boste vprašali, zakaj je niste že prej pripravili
- Trik izkušenih kuharjev, s katerim bo krompir hitreje kuhan in ne bo razpadel
- Džuveč riž – edini recept, ki ga boste potrebovali za to slastno jed
- Optična iluzija: Lahko med kopico sadja najdete sir?