Kremasta rižota s piro in gobami je okusna in nasitna jed, ki združuje nežne arome jurčkov, gob in belega vina. Z dodatkom parmezana in sveže sesekljanega peteršilja je ta jed popolna izbira za vse ljubitelje tople in tolažilne hrane, še posebej, ko potrebujete idejo za hitro kosilo.
Sestavine
- 200 g pire
- 15 g suhih jurčkov
- 1 žlica zelenjavne mešanice začimb
- 2 žlici masla
- 200 g gob
- Sol
- črni poper
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 100 ml belega vina
- 2 žlici smetane za kuhanje
- 25 g naribanega parmezana
- Majhen šopek svežega peteršilja
Postopek
- Piro prelijemo s hladno vodo in pustimo stati 20 minut.
- Posušene jurčke damo v manjšo posodo, prelijemo z 250 ml vrele vode in pustimo, da se namakajo.
- Za osnovo segrejemo 1 liter vode, dodamo zelenjavno mešanico začimb in premešamo, da se raztopi.
- V večji ponvi segrejemo 1 žlico masla in dodamo narezane gobe. Pražimo toliko časa, da tekočina iz gob izhlapi, nato rahlo solimo in popramo.
- Zmanjšamo ogenj, dodamo preostalo maslo, sesekljano čebulo in česen ter na kratko prepražimo.
- Odcejeno piro dodamo v ponev in mešamo toliko časa, da se pira povsem prepoji z maščobo.
- Zalijemo z belim vinom, ob pogostem mešanju rahlo kuhamo, dokler tekočina ne izhlapi, nato dodamo odcejene jurčke.
- Postopoma dodajamo pripravljeno osnovo (skodelico za skodelico) in kuhamo, dokler tekočina ne izpari in se pira zmehča, približno 20 minut.
- Vmešamo smetano za kuhanje in nariban parmezan ter premešamo, da postane rižota kremasta.
- Jed postrežemo takoj, toplo, po želji posuto s sveže sesekljanim peteršiljem in dodatnim parmezanom za okus.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira