Priprava teh prazničnih piškotov v obliki sladkorne palice bo popestrila vsak božični krožnik.

Sestavine

  • 320 g večnamenske moke
  • 1 g soli
  • 220 g  masla, sobne temperature
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 velika rumenjaka, sobne temperature
  • 1 čajna žlička čistega vanilijevega ekstrakta
  • 2 g čistega mandljevega izvlečka (ali izvlečka poprove mete)
  • 1/2 čajne žličke rdeče barve za živila (tekoča ali 1/4 čajne žličke paste)

Postopek

  1. V srednji skledi zmešajte moko in sol.
  2. V skledi električnega mešalnika stepajte maslo in sladkor v prahu pri srednji hitrosti, dokler zmes ni kremasta (približno 2 minuti).
  3. Dodajte rumenjake, vanilijev in mandljev izvleček ter stepajte, dokler se popolnoma ne združi. Po potrebi postrgajte stranice in dno posode.
  4. Postopoma dodajajte mešanico moke in mešajte na nizki hitrosti, dokler ne dobite gladkega testa.
  5. Polovico testa (približno 350 g) odstranite iz sklede in postavite na stran.
  6. Preostali polovici testa dodajte rdečo barvo za živila in mešajte, dokler barva ni enakomerno razporejena. Če je testo premehko, ga pokrijte in postavite v hladilnik za 30–60 minut.
  7. Vzemite majhen kos rdečega in majhen kos belega testa (po približno 15 g).
  8. Oba kosa posebej zvijte v vrv dolžine 12,5 cm.
  9. Dve vrvi položite eno poleg druge, ju nežno pritisnite skupaj in zasukajte, da oblikujete spiralo. Oblikujte v obliki sladkorne palice z rahlim upogibom na vrhu.
  10. Piškote položite na pekač, obložen s pergamentom, z razmakom približno 5 cm med njimi.
  11. Po potrebi postavite pekač s piškoti v hladilnik za 15 minut pred peko.
  12. Pečico segrejte na 190 °C.
  13. Piškote pecite 8–12 minut, dokler niso strjeni, robovi pa rahlo zlati.
  14. Pustite, da se piškoti popolnoma ohladijo na pekaču, preden jih premaknete.

Video recept

Shranjevanje

Piškote shranjujte v nepredušni posodi pri sobni temperaturi do enega tedna ali jih zamrznite za daljše shranjevanje.

PRIPRAVITE TUDI: Slastne piškote, ki po videzu in okusu spominjajo na jabolčno pito


Zadnji prispevki

Prejšnji članekS tem trikom bo steklo tuš kabine vedno čisto, o vodnem kamnu pa ne bo sledi
Naslednji članekRecept: Piškoti s črto (najbolj slastni piškoti, ki so potonili v pozabo)