Oreščki so živila, bogata z vlakninami in beljakovinami, kar pomeni, da nam pomagajo, da smo po zaužitju dlje časa siti, poleg tega pa uravnavajo raven sladkorja v krvi, kar telesu zagotavlja potrebno energijo. Ko govorimo o beljakovinah, na lestvici izstopajo nekateri oreščki, saj so z beljakovinami tako bogati kot jajce. Jajce vsebuje približno 6 gramov beljakovin in se pogosto uporablja kot referenčna točka. Raziskava je pokazala, da so tri vrste oreščkov – arašidi, pistacije in mandlji – prav tako bogate z beljakovinami kot jajca.

Arašidi

  • Vsebnost beljakovin: Približno 7 gramov beljakovin na 60 do 70 gramov arašidov.
  • Uporaba: Lahko jih uživamo same, dodajamo solatam ali slanim jedem.
  • Posebnosti: Arašidi razvijajo plodove pod zemljo in zrastejo od 30 do 50 cm.

, Plodovi teh rastlin vsebujejo več beljakovin kot jajca, zato jih je priporočljivo uživati vsak dan

Mandlji

  • Vsebnost beljakovin: Približno 6 gramov beljakovin na 30 gramov mandljev.
  • Hranilne snovi: Vsebujejo vlaknine, antioksidante, vitamin E in magnezij.
  • Zdravstvene koristi: Mandlji so znani po svojih koristih za srce in pomoč pri uravnavanju holesterola.

, Plodovi teh rastlin vsebujejo več beljakovin kot jajca, zato jih je priporočljivo uživati vsak dan

Pistacije

  • Vsebnost beljakovin: Približno 6 gramov beljakovin na 30 gramov pistacij.
  • Hranilne snovi: Vsebujejo kalij, vitamin B6, mangan in veliko antioksidantov.
  • Zdravstvene koristi: Redno uživanje pistacij lahko izboljša zdravje črevesja s povečanjem koncentracije koristnih bakterij.

Plodovi teh rastlin vsebujejo več beljakovin kot jajca, zato jih je priporočljivo uživati vsak dan

Zaradi teh številnih koristi bi morali oreščki pogosto najti svoje mesto na naših jedilnikih.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za bučkino pito s sirom, za lahkoten obrok
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #66