Murva kar kipi od dobrih in hranljivih snovi, a večina ljudi o njej ne ve dovolj. Čeprav je polnega okusa in sladka kot grozdje, je po strukturi veliko bolj podobna robidam. Je polna hranilnih snovi in ​​vitaminov, skodelica surovih murv pa vsebuje le 60 kalorij, zaradi česar so idealen prigrizek.

Poznate murve? To je sadje, ki je vir zdravja

Ogljikovi hidrati v murvah pretvarjajo sladkor v glukozo in tako zagotavljajo energijo celicam. Uživanje murv prav tako poveča vnos železa in daje tkivom kisik, ki ga potrebujejo. Vsebuje tudi riboflavin (vitamin B2), ki ščiti tkiva pred prostimi radikali in pomaga prenašati kisik po telesu.

1. Izboljša zdravje prebave

Murve vsebujejo dobro količino prehranskih vlaknin, ki jih naše telo potrebuje za pravilno prebavo. Poveča blato v želodcu in olajša gibanje hrane skozi prebavni trakt. Ta postopek nas reši zaprtja, napihnjenosti in želodčnih krčev.

2. Prispeva k uravnavanju ravni sladkorja v krvi

Če želite nadzorovati raven sladkorja v telesu, je murva vaša rešitev. Študije kažejo, da nekatere kemikalije v murvah spominjajo na zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni tipa

3. Zmanjšuje tveganje za raka

Murve so polne antocianinov, ki preprečujejo rakave celice. Vsebujejo tudi resveratrol, za katerega je znano, da deluje proti raku in tako pomaga v boju proti raku debelega črevesa, kože, prostate in ščitnice.

4. Izboljša krvni obtok

Murva je bogata z antioksidanti, ki izboljšajo delovanje krvnih žil tako, da jih razširijo. To vodi do prostega pretoka krvi iz srca v druge dele telesa, s čimer je zagotovljen nadzor krvnega tlaka. Murve so bogate z železom, katerega prisotnost spodbuja nastajanje rdečih krvničk. Polifenoli, prisotni v murvah, ohranjajo zdrave krvne žile, njihova vsebnost kalija pa ohranja nizek krvni tlak.

5. Izboljša imunski sistem

Murva uporablja alkaloide, prisotne v makrofagih, ki naj bi krepili našo imunost. Ohranjajo pripravljenost imunskega sistema. Vitamin C, prisoten v murvi, je še en element, ki krepi imunski sistem.

6. Sodeluje pri izgradnji kostnega tkiva

Kombinacija vitamina K, kalcija in železa je najboljša kombinacija hranil za izgradnjo močnega kostnega tkiva in kosti. In z vsemi je murva bogata. Ta hranila pomagajo odpraviti znake razgradnje kosti in preprečiti bolezni kosti, kot sta osteoporoza in artritis.

Smo vas prepričali, da posežete po tem odličnem sadju?


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Enostavni jagodni kolač
Naslednji članekRecept: Rižota s tuno in čičeriko