Odličen recept za polnjeno pito z makom in jabolki. Okus je popoln, priprava pa res preprosta.
Sestavine
Suha mešanica:
- 300 g gladke pšenične moke
- 300 g zdroba (instant pšenični zdrob)
- 150 g sladkorja
- standardni paket pecilnega praška
- ščepec soli
Mešanica z jabolki:
- 1,5 kg jabolk
- 150 g sladkorja
- 3 vel. žlice ruma ali rumove arome (lahko tudi navadno vodo, če nimate)
- 1 majhna žlička cimeta v prahu
Mešanica z makom:
- 200 g mletega maka
- 100 g sladkorja
- 50 g masla
- 3 dl vrelega mleka
Dodatno:
- 200 g masla za konec recepta
Postopek
- V moko dodamo zdrob (instant pšenični zdrob), sladkor, pecilni prašek, malo soli in premešamo.
- Naribamo in olupimo jabolka. Dodamo sladkor, cimet in rum ali rumovo aromo. Lahko pa uporabite tudi navadno vodo, če česa od naštetega nimate.
- V skledo dodamo mleti mak, maslo, sladkor in vanilijev sladkor. Prelijemo z vrelim mlekom in premešamo ter pustimo stati do uporabe. To je približno 20 min.
- Pekač velikosti 35×20 cm namastimo z maslom in dodamo tretjino suhih sestavin (250 g).
- Takoj dodajte polovico jabolčne mešanice (500 g).
- Sedaj dodamo polovico nadeva z makom (330 g).
- Takoj stresite drugo tretjino suhih sestavin (250 g) in nežno sploščite.
- Zdaj premažemo drugo polovico zmesi z jabolki (500 g).
- In takoj preostali nadev z makom (330 g).
- Na koncu stresemo še preostalo tretjino suhih sestavin (250 g).
- Po suhih sestavinah razporedite na rezine narezano hladno maslo in makova in jabolčna pita je pripravljena za peko.
- Pečemo 45 minut v predhodno ogreti pečici na 180C z zgornjim in spodnjim grelcem.